Iran: Fakhrizadeh ubijen iz puške kojom je upravljao satelit

Iran je okrivio Izrael za ubistvo Mohsena Fakhrizadeha (EPA)

Ubistvo vodećeg iranskog nuklearnog naučnika prošlog mjeseca izvršeno je na daljinsko upravljanje, uz pomoć umjetne inteligencije i automatske puške opremljene “pametnim sistemom koji kontrolira satelit”, prenijela je novinska agencija Tasnim izjavu vojnog zapovjednika.

Iran je okrivio Izrael za ubistvo Mohsena Fakhrizadeha, kojeg su zapadnjačke obavještajne službe smatrale tvorcem tajnog iranskog nuklearnog programa.

Izrael nije potvrdio ni porekao odgovornost za njegovo ubistvo, ali je u prošlosti priznao provođenje tajnih operacija u svrhu prikupljanja obavještajnih informacija o iranskom nuklearnom programu.

Iran je iznio kontradiktorne detalje o Fakhrizadehovoj smrti u zasjedi postavljenoj 27. novembra na autoputu nedaleko od Teherana.

“Nije bilo terorista na terenu… Mučenik Fakhrizadeh vozio je [automobil] kada ga je oružje pomoću napredne kamere zumiralo”, prenio je Tasnim riječi Alija Fadavija, zamjenika zapovjednika iranske Revolucionarne garde, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Puška je bila postavljena na kamionetu i njom je upravljao satelit.”

Tehnologija prepoznavanja lica 

Fadavi je to rekao nakon što su iranske vlasti objavile da su ušle u trag atenatorima, iako još nije bilo hapšenja.

Nedugo nakon Fakhrizadehovog ubistva, očevici su rekli državnoj televiziji da je eksplodirao kamion prije nego što je grupa napadača otvorila vatru na njegov autombil.

Prošle sedmice je Ali Shamkani, sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, kazao da je ubistvo izvršeno “elektronskim napravama” bez ljudi na terenu.

Stručnjaci i dužnosnici rekli su za Reuters prošle sedmice da je Fakhrizadehovo ubistvo otkrilo sigurnosne nedostatke, što znači da su snage sigurnosti možda infiltrirane te da je Iran osjetljiv na buduće napade.

“Trineast hitaca ispaljeno je na mučenika Fakrizadeha iz puške pod kontrolom satelita… Tokom operacije korištena je umjetna inteligencija i prepoznavanje lica”, kazao je Fadavi.

“Njegova supruga, koja je bila u istom automobilu, 25 centimetara udaljena od njega, nije povrijeđena.”

Fakhrizadeh je peti iranski nuklearni naučnik ubijen u ciljanim napadima od 2010. godine u Iranu i to je drugo ubistvo visoko pozicioniranog iranskog dužnosnika ove godine.

Izvor: Agencije