Intenzivni pregovori između Britanije i EU o trgovini

Glavni britanski pregovarač David Frost stigao je u Brisel (EPA)

Predstavnici Velike Britanije i Evropske unije započeli su dvodnevne intenzivne i neizvjesne razgovore o trgovinskim odnosima poslije Brexita, koji se smatraju posljednjom šansom za postizanje sporazuma.

Irski premijer Michael Martin je za irski javni servis RTE rekao da su razgovori na “veoma teškoj prekretnici” i pozvao pregovarače da pokažu svu moguću kreativnost.

On je naveo da mu “osjećaj govori” da su šanse za uspjeh pregovora pola-pola, ali da ipak misli “da ne možemo biti previše optimistični”, prenio je Reuters, piše Tanjug.

“Naporno ćemo raditi na postizanju sporazuma”, obećao je britanski glavni pregovarač David Frost po dolasku u Brisel, gdje su nastavljeni razgovori obustavljeni u petak nakon neuspješne sedmice u Londonu.

‘Posljednji dani za odluku’

Odluku o ovom “novom pokušaju” od 48 sati donijeli su na najvišem nivou u subotu uvečer britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Dvojica zvaničnika situaciju će saopćiti danas, pod sve većim pritiskom rokova, jer bi britanski i evropski parlament morali da ratifikuju mogući trgovinski sporazum da bi stupio na snagu 1. januara.

“Ovo su vjerovatno posljednji dani da se odluči da li će biti sporazuma ili ne”, rekao je u nedjelju na BBC-u George Justice, britanski ministar zaštite životne sredine.

Pristup evropskih ribara britanskim vodama, veoma osjetljivo pitanje za neke države članice, dio je tri tačke koje blokiraju razgovore od marta o načinu rješavanja sporova u budućem sporazumu i garancijama koje EU zahtijeva za pristup Britanije bez kvota svom velikom tržištu.

Izvor: Agencije