Francuska će i dalje bez uslova prodavati oružje Egiptu

Egipat je zaključio nekoliko ugovora o kupovini oružja od Francuske od 2015. godine (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u ponedjeljak da neće usloviti buduću prodaju francuskog oružja Egiptu stanjem s ljudskim pravima u toj zemlji, jer ne želi oslabiti sposobnost Kaira da se suprotstavi terorizmu u regiji.

Kazao je da je “iskreno” razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom al-Sisijem o poštovanju ljudskih prava u Egiptu tokom njegove državne posjete Francuskoj.

Obraćajući se novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sisijem, Macron je rekao da je “efektivnije” usmjeriti se na dijalog između dvije zemlje.

“Neću uslovljavati pitanja vojne i ekonomske saradnje tim nesuglasicama [oko ljudskih prava]. Efektivnije je voditi politiku zasnovanu na dijalogu umjesto na bojkotu, koji bi samo umanjio efikasnost naših partnera u borbi protiv terorizma”, dodao je

Macron je kazao da je raspravljao o brojnim slučajevima kršenja ljudskih prava s egipatskim kolegom, uključujući slučaj palestinsko-egipatskog aktiviste Ramy Shaatha, supruga francuske državljanke Celine Lebrun, koji je uhapšen u julu 2019. godine pod optužbama da je djelovao protiv države.

Sisijevo kršenje ljudskih sloboda

Tokom dana Francuska je pozdravila Sisija konjičkom paradom kroz Pariz.

Egipat je zaključio nekoliko ugovora o kupovini oružja od Francuske od 2015. godine, uključujući nabavku dva helikoptera Mistral francuske proizvodnje i dvadesetak naprednih borbenih aviona Rafale.

Stanje ljudskih prava u Egiptu dominiralo je, međutim, naslovnicama francuskih novina tokom državne posjete.

Organizacije za ljudska prava optužuju Macronovu administraciju da okreće glavu prema onome što nazivaju Sisijevim pojačanim kršenjima ljudskih sloboda.

Izvor: Agencije