Evropske sile kritiziraju Iran zbog novih centrifuga

Nuklearno postrojenje u Natanzu (EPA)

Francuska, Njemačka i Velika Britanija u ponedjeljak su izrazile zabrinutost zbog najave Irana da instalira nove, napredne centrifuge za obogaćivanje uranija te novog zakona koji dopušta proširenje nuklearnog programa.

“Ako Iran misli ozbiljno prednost dati diplomatiji, tada ne smije poduzimati te korake”, piše u zajedničkoj izjavi triju sila koje su, uz Kinu i Rusiju, s Iranom 2015. godine potpisale nuklearni sporazum (JCPoA).

Izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji je Reuters dobio na uvid, otkriva da Iran planira instalirati još tri kaskade ili klastera naprednih centrifuga IR-2M u Natanzu.

Ta tvornica za obogaćivanje uranija podzemno je nadograđena vjerovatno da bi izdržala bilo kakvo bombardiranje iz zraka, prenosi Hina.

Prema nuklearnom sporazumu Irana i šest svjetskih sila, od kojih se jedna – Sjedinjene Američke Države povukla, Iranu je dopušteno korištenje centrifuga prve generacije IR-1, koje mogu obogaćivati uranij vrlo sporo u Natanzu.

“Nedavna najava Irana IAEA-u da planira instalirati tri dodatne kaskade naprednih centrifuga u Natanzu protivna je slovu JCPoA-i i duboko zabrinjavajuća”, kažu tri sile, prema izvještaju IAEA-e.

Novi zakon protivan sporazumu

Tri sile ističu da je novi zakon kojim se Iran obvezuje prekinuti inspekcije tijelča Ujedinjenih naroda svojih nuklearnih postrojenja i aktivnost obogaćivanja uranija povećati iznad dnevnih limita protivan sporazumu.

“Ugrozio bi zajedničke napore za očuvanje JCPOA-e i mogućnost povratka diplomatiji s budućom američkom vladom”, navode, misleći na izabranog predsjednika Joea Bidena, koji je u novembru porazio na izborima Donalda Trumpa.

“Povratak [poštivanju] JCPOA-e bio bi koristan i za Iran”, kažu tri sile, pošto je Iran, nakon američkog izlaska iz sporazuma, i sam prestao poštovati neke odredbe sporazuma.

Novi iranski zakon predviđa proizvodnju i skladištenje “na godinu najmanje 120 kilograma uranija obogaćenog do 20 posto”, prema iranskim medijima.

Međutim, da bi zakon stupio na snagu, mora ga potpisati iranski predsjednik Hassan Rouhani, koji je rekao da mu se protivi.

Biden je izrazio spremnost vratiti SAD u sporazum, ali odbacuje način koji je predložila iranska vlada, podsjeća AFP.

Izvor: Agencije