EU i SAD ne priznaju rezultate izbora u Venecueli

Venecuelansko izborno vijeće objavilo je da je 67,6 posto od 5,2 miliona glasova otišlo savezu stranaka koje podržavaju Nicolasa Madura. (EPA)

Evropska unija je u ponedjeljak objavila kako parlamentarne izbore održane u nedjelju u Venecueli ne smatra slobodnim i pravednim, odbacuje rezultate te poziva predsjednika Nicolasa Madura da stvori uvjete za nacionalno pomirenje.

Unija te izbore ne može smatrati demokratskim, poručio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell na konferenciji za novinare nakon susreta ministara vanjskih poslova država članica, koji su podržali službeni stav o odbacivanju rezultata, prenose Hina, pozivajući se na Reuters.

Venecuelansko izborno vijeće objavilo je da je 67,6 posto od oko 5,2 miliona glasova otišlo savezu stranaka koje podržavaju Madura, a izlaznost je bila 31 posto.

Predsjednik južnoameričke države je time preuzeo kontrolu i nad Nacionalnom skupštinom, posljednjom institucijom koja mu je nedostajala da potpuno učvrsti svoju vlast. 

Veliki dio opozicije, uključujući Juana Guaidoa, koji se ranije proglasio prelaznim predsjednikom i kojeg podržava SAD, bojkotirao je izbore, a oni koji su se kandidirali osvojili su 18 posto.

Pompeo: Farsa, a ne izbori

“To što se danas događa u Venecueli je farsa, nisu izbori”, napisao je u nedjelju američki državni sekretar Mike Pompeo na Twitteru i poručio da “rezultati koje iznosi nezakoniti režim Nicolasa Madura ne odražavaju volju venecuelskog naroda”.

U ponedjeljak je objavio da će SAD i dalje priznavati samo “privremenog predsjednika Juana Guaidoa i legitimnu Nacionalnu skupštinu”.

Opozicija je na izborima 2015. godine preuzela kontrolu nad parlamentom, a tada je odaziv na izborima iznosio 71 posto.

Guaido i njegovi saveznici od ponedjeljka planiraju sedam dana dug referendum, na kojem će tražiti podršku javnosti za produženje mandata trenutnog sastava Nacionalne skupštine, sve dok ne budu održani transparentni izbori.

Rezultati tog glasanja neće biti pravno obavezujući, jer Maduro ima kontrolu nad državnim institucijama, uključujući Vrhovni sud i moćnu vojsku.

Izvor: Agencije