Snimak dronom: Trenutak kada se srušio teleskop Arecibo


[National Science Foundation/Reuters]

Objavljen je snimak napravljen dronom koji prikazuje trenutak kada se srušio ogromni radioteleskop Arecibo na američkom otoku Portoriko.

Poznati radioteleskop, kojim se koriste astronomi iz čitavog svijeta i pomoću kojeg su otkrivene prve planete koje kruže oko zvijezda van našeg Sunčevog sistema, srušio se u utorak nakon 57 godina rada.

“Platforma se iznenada srušila”, rekao je za AFP Rob Margetta, glasnogovornik američke Nacionalne fondacije za nauku, koja finansira zvjezdarnicu, prenosi Hina.

Dva kabla koja podupiru opremu tešku 900 tona na platformi povrh tanjira promjera 305 metara pukla su 10. augusta i 6. novembra iz nepoznatog razloga.

Kablovi su pritom napravili rupu u tanjiru.

Poznat po Jamesu Bondu

Teleskop je poslije ocijenjen nestabilnim i neprikladnim za popravku, pa je fondacija odlučila srušiti ga.

Pristup mu je od tada zabranjen iz straha od urušavanja, što se na kraju i dogodilo u utorak nešto prije 8:00 sati po lokalnom vremenu.

“Ovo je prava katastrofa”, reagirao je nakon rušenja profesor Abel Mendez, direktor laboratorija za proučavanje uslova za život na planetama pri portorikanskom Univerzitetu u Arecibu za AFP.

“Svi astronomi širom svijeta mogli su se koristiti ovim radioteleskopom za posmatranje svemira na daljinu, čak iz Kine”, rekao je Mendez.

Opservatorija je postala poznata nakon što su tu snimljene ključne scene u filmu Jamesa Bonda GoldenEye 1995. godine, u kojem je glumio Pierce Brosnan.

Radioteleskopi, za razliku od optičkih, rade danju i noću, pa i kada je oblačno vrijeme.

Izvor: Agencije