Video: Sukob demonstranata sa policijom u Parizu

U Parizu je policija ispalila suzavac na demonstrante koji su ih gađali pirotehničkim sredstvima, flašama i drugim predmetima
U Parizu je policija ispalila suzavac na demonstrante koji su ih gađali pirotehničkim sredstvima, flašama i drugim predmetima


[Anadolija]

Hiljade ljudi širom Francuske danas su protestovale zbog predloženog zakona kojim bi bilo zabranjeno snimanje policajaca. U Parizu je policija ispalila suzavac na demonstrante koji su ih gađali pirotehničkim sredstvima, flašama i drugim predmetima, a oštetili su i više izloga, te palili automobile parkirane na ulici, javlja Anadolija.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da su najmanje 22 osobe uhapšene na protestima, a pohvalio je policiju zbog suočavanja s “vrlo nasilnim pojedincima”.

Zabrana fotografisanja policije u vršenju dužnosti

Zakon o sigurnosti usvojila je Skupština Francuske, a sadrži član 24, koji zabranjuje fotografisanje policije u vršenju dužnosti i širenje tih slika na društvenim mrežama i u štampi. Onima koji prekrše ovaj zakon prijeti jednogodišnja zatvorska kazna i novčana kazna od 45.000 eura.

Kritičari strahuju da bi u svom sadašnjem obliku zakon mogao narušiti slobodu štampe i otežati razotkrivanje policijske brutalnosti. Članovi parlamenta najavili su da će preraditi sporni član zakona.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO