Zavšena četvrta runda pregovora Ustavotvorne komisije Sirije

Nadamo se da ćemo omogućiti proces izrade ustava kao rezultat konsultacija u narednih nekoliko rundi, rekao je Geir Pedersen (Anadolija)

Specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda za Siriju Geir O. Pedersen izjavio je da će peta runda pregovora koje vodi Ustavotvorna komisija Sirije, zadužena za izradu prijedloga nacrta novog ustava te ratom zahvaćene zemlje, biti održana od 25. do 29. januara naredne godine.

“Nadamo se da ćemo omogućiti proces izrade ustava kao rezultat konsultacija u narednih nekoliko rundi”, rekao je on nakon što je u petak završena četvrta runda pregovora, koja je počela 30. novembra u Ženevi.

Pedersen, koji je predsjedavao sastancima, kazao je da su stranke imale priliku pet dana razgovarati o mnogim pitanjima, prenosi Anadolija.

Mirovni proces pokrenut u Astani

“Bilo je mnogo razlika u mišljenjima. Dopustite mi da naglasim da smo ovdje da slušamo ove razlike. Postoje vrlo snažni različiti narativi. Otprilike deset godina nakon sukoba postoje mnoge emocije”, rekao je Pedersen.

Kazao je da su on i njegov tim bili svjedoci da među stranama na sastancima postoji “zajednički jezik”.

“Drago mi je što prvi put objavljujem da smo, kao ‘mala grupa’ Ustavnog odbora, postigli dogovor o dnevnom redu i datumu sljedećeg sastanka”, pojasnio je.

Podvlačeći da je zadatak odbora da napiše novi ustav Sirije, Pedersen je izrazio nadu da će se konkretni koraci za početak izrade ustava poduzeti nakon sljedeće runde.

Strane su se složile da peta runda pregovora bude održana u januaru, ako ih u tome ne spriječi epidemija nove vrste korona virusa.

U petoj rundi će se razgovarati o “osnovnim načelima ustava”.

Formiranje Ustavotvorne komisije Sirije rezultat je mirovnog procesa koji je pokrenut u Astani, uz garancije Turske, Rusije i Irana.

Shodno dokumentu kojeg je 26. jula potpisao generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, Ustavotvornu komisiju Sirije čini ukupno 150 delegata, odnosno po 50 delegata koji predstavljaju režim, opoziciju i civilni sektor iz Sirije.

Komisija od dva tijela

Komisija je sastavljena od dva tijela; prvo, veliko tijelo čine svi članovi Komisije, a drugo tijelo čine po 15 izabranih delegata iz sve tri delegacije, koji će biti odgovorni za tehnički dio pisanja nacrta ustava.

Svi prijedlozi 45-člane grupe će morati biti odobreni od 150 članova Komisije, odnosno s najmanje 75 posto glasova.

Na čelu Komisije su kopredsjedavajući, koji predstavljaju opoziciju i režim.

Opoziciju predvodi bivši predsjednik Nacionalne koalicije sirijskih opozicionih i revolucionarnih snaga (SMDK) Hadi Al Bahra, a na čelu delegacije režima je pravnik Ahmed Kuzbari.

Izvor: Agencije