WHO: Izazovniji problemi svijet čekaju nakon pandemije

Tedros Adhanom Ghebreyesus: Ne možemo dopustiti da siromašne zemlje slomi stampedo vakcina bogatih i moćnih zemalja (EPA)

Direktor Svjetskog programa za hranu (WFP) David Beasley i čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus govorili su na posebnoj sjednici posvećenoj pandemiji COVID-19 koja je izbila prije godinu dana u Kini.

Pandemija i mjere koje su poduzele vlade u pokušaju da spriječe širenje bolesti COVID-19 povećale su za 40 posto broj ljudi kojima je potrebna humanitarna pomoć, upozorili su ranije ove sedmice Ujedinjeni narodi.

Svjetska organizacija zatražila je prikupljanje 35 milijarda dolara u programe za pomoć, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Godina 2021. će doslovno biti katastrofalna na osnovnu onoga što vidimo danas”, rekao je Beasley i upozorio da “glad kuca na vrata više od deset zemalja”.

“U 2021. godini moguća je najgora humanitarna kriza od kako je UN utemeljen prije 75 godina i mi nećemo biti u stanju finansirati sve… Morat ćemo donositi prioritete, ledene brijgove pred ‘Titanicom'”, kazao je on.

Za pošteno i globalno rješenje

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres i njegovi najviši saradnici također su pozvali vlade da učine sve kako bi vakcina za COVID-19 bila dostupna svima, a bogate države pozvali su da pomognu zemljama u razvoju u borbi protiv pandemije i oporavku od nje.

Tedros je pozvao da se hitno ubrizga 4,3 milijarde dolara u svjetski program za dijeljenje vakcina.

“Mi jednostavno ne možemo prihvatiti svijet u kojem bogati i moćni stampedom za nabavku vakcine gaze siromašne i marginalizirane”, rekao je Tedros Općoj skupštini UN-a.

“Ovo je globalna kriza i zato rješenja kao i javna dobra moramo dijeliti pravedno”, rekao je.

Upozorio je da teži problemi očekuju svijet nakon pandemije.

“Ne postoji vakcina za siromaštvo i glad, ne postoji vakcina za nejednakost i klimatske promjene”, kazao je on.

Ističući da je pandemija globalna kriza, Ghebreyesus je pozvao da rješenje bude pošteno i globalno.

Izvor: Agencije