Turska izgradila zid dug 81 kilometar na granici s Iranom

Tursku dijeli 534 kilometara granice s Iranom
Tursku dijeli 534 kilometara granice s Iranom

Vlasti Turske izgradile su 81 kilometar dugi sigurnosni zid na granici s Iranom.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu na Twitteru je napisao kako je izgradnja pograničnog zida završena te je objavio fotografije tog zida u istočnoj turskoj provinciji Agri.

Naveo je kako je taj projekat dio napora koje Turska ulaže u jačanje sigurnosti granica i zahvalio se javnoj kompaniji TOKI, izvođaču radova, koji su vođeni uz pojačane mjere sigurnosti.

Zid prema Siriji

Tursku dijeli 534 kilometara granice s Iranom, a jačanjem sigurnosnih mjera na granici Ankara želi ojačati borbu protiv krijumčarenja, nelegalnog kretanja migranata i pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK), prenosi Anadolija.

S istim ciljem je ova država prije dvije godine izgradila 764 kilometra dugi sigurnosni zid na granici sa susjednom Sirijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjedinjene Američke Države i Turska dugo su NATO saveznici, ali to nije bilo dovoljno da spriječi Washington da izbaci Tursku iz programa borbenih aviona F-35. Zvanična Ankara takav potez ocjenjuje lošim po njihove odnose. Program je osmišljen kako bi Turskoj prodao više od 100 američkih nevidljivih borbenih aviona F-35 i obučio turske pilote da ih […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO