Preminuo palestinski dječak kojeg su upucale izraelske snage

Na Zapadnoj obal,i koja je pod okupacijom Izraela od 1967. godine, izgrađeno je više od 250 nelegalnih jevrejskih naselja (EPA)

Trinaestogodišnji palestinski dječak, kojeg su izraelske snage u petak ranile na okupiranoj Zapadnoj obali, podlegao je ranama.

Iz palestinskog Ministarstva zdravstva navedeno je kako je Ali Abu Aliyye, koji je ranjen u predjelu abdomena, kada su izraelske snage otvorile vatru u selu El-Mugayyer, blizu Ramallaha, preminuo u bolnici u koju je smješten.

S druge strane, izraelska vojska tvrdi kako prilikom njihove intervencije tokom demonstracija u selu El-Mugayyer nije korištena bojeva municija, prenosi Anadolija.

Palestinci su održali demonstracije u selu Al-Mugayyer nakon džuma-namaza, molitve muslimana u petak u podne, u znak protesta zbog plana za izgradnju novog ilegalnog jevrejskog naselja na tom području.

Još četiri ranjena Palestinca

Palestinski izvori tvrde da su izraelske snage intervenirale tokom protesta i ranile Aliyye bojevim mecima, a četiri Palestinca gumenim mecima.

Na Zapadnoj obali, koja je pod okupacijom Izraela od 1967. godine, izgrađeno je više od 250 nelegalnih jevrejskih naselja.

Na tim područjima živi više od 400.000 jevrejskih doseljenika, a život je dodatno otežan domicilnim Palestincima.

Agencija AP navodi kako su sukobi između Palestinaca i izraelskih snaga koje ulaze u okupirana pakestinska područja uobičajeni, kao i da izraelska vojska često provodi racije u palestinskim gradovima i hapsi ljude osumnjičene da navodne planiraju napade.

Izvor: Agencije