Izraelski mediji: Mossad pratio Fakhrizadeha od 2008. godine

Hassan Rouhani vjeruje kako je ubistvo zamka Izraela te poručio da će u pravo vrijeme odgovoriti na atentat (EPA)

Izraelske novine Yediot Ahronot objavile su da je nedavno ubijenog iranskog naučnika Mohsena Fakhrizadeha izraelska obavještajna služba Mossad pratila od prije 2008. godine.

Prema pisanju lista, bivši izraelski premijer Ehud Olmert imao je sastanak s tadašnjim američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u aprilu 2008. godine o Fakhrizadehu, ključnoj figuri iranskog nuklearnog programa.

Tokom sastanka, koji je održan, kako navode, u uredu izraelskog premijera u Zapadnom Jerusalemu, Olmert je rekao Bushu da će ga nešto zamoliti, ali da o tome ne razgovara ni s kim, čak ni s direktorom Centralne obavještajne službe (CIA).

Nakon toga mu je pustio snimak osobe koja govori perzijski, kazavši da je to Fakhrizadeh, koji je bio šef iranskog tajnog vojnog nuklearnog programa Amad.

U izvještaju je navedeno da je Fakhrizadeh govorio o nuklearnom oružju koje će Iran razviti, a koje je nazvao “projektom svog života”, i požalio se da su od njega tražili da napravi pet nuklearnih bombi, ali nije bilo dovoljno budžeta.

Konstatirano je da je Olmert tokom sastanka zatražio od Busha potpunu razmjenu obavještajnih podataka i zajedničke operacije Izraela i SAD-a.

Ubijeno pet vrhunskih iranskih naučnika

Ubijeni Fakhrizadeh bio je i šef Vijeća za istraživanja i inovacije pri Ministarstvu odbrane Irana, a tokom razmjene vatre s njegovim zaštitarima ubijena su najmanje trojica napadača.

U proteklih deset godina u atentatima je ubijeno pet vrhunskih iranskih naučnika koji su radili na nuklearnim istraživanjima.

Pored Fakhrizadeha, u atentatima su ubijeni Mesoud Ali-Mohammadi, Majid Shahriari, Darioush Rezaeinejad i Mostafa Ahmadi-Roshan.

Nakon atentata na Fakhrizadeha, iz Irana su stigle izjave usmjerene na Izrael.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani vjeruje kako je ubistvo Fahrizadea zamka Izraela te poručio da će u pravo vrijeme odgovoriti na atentat.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je komentirati navode i rekao: “Čekaju nas napeti dani.”

Izvor: Agencije