Gentiloni: EU će usvojiti plan za oporavak i bez Mađarske i Poljske

Zakonodavni paket uključuje odredbu o uvjetovanju isplate novca poštivanjem vladavine prava (EPA)

Evropska unija usvojit će 1.800 milijardi eura vrijedan finansijski paket koji će omogućiti ekonomski oporavak od pandemije korona virusa čak i ako Mađarska i Poljska budu ustrajale u svom vetu, poručio je evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni.

Budimpešta i Varšava blokiraju usvajanje višegodišnjeg budžeta EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. vrijednog 1.100 milijardi eura i plana za oporavak vrijednog 750 milijardi eura jer zakonodavni paket uključuje odredbu o uvjetovanju isplate novca poštivanjem vladavine prava.

“Nećemo se predati pred vetom”, rekao je Gentiloni na konferenciji u organizaciji italijanskog Instituta za međunarodne političke studije ISPI i ministarstva vanjskih poslova.

“Premisa je da smo jako jasni prema tim državama članicama, ići ćemo dalje i bez njih”, rekao je bivši italijanski premijer.

Gentiloni je kazao da je zabrinut zbog kontinuiranih sukoba s dvije istočnoevropske države, ali i izrazio uvjerenost da se to može prevladati dogovorom zahvaljujući diplomatiji.

Izjava Evropskog vijeća

Mađarska i Poljska poručile su u petak da ne misle popustiti.

Stav Poljske ostaje nepromijenjen, objavio je glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller na Twitteru.

Zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Gowin rekao je u četvrtak da bi Poljska mogla odustati od veta kada bi evropski čelnici usvojili izjavu kojom bi se pojasnila povezanost EU fondova i vladavine prava.

“Interpretativna izjava trebala bi biti… jasna izjava Evropskog vijeća da pravilo o uvjetovanosti neće biti korišteno kako bi se provodio nepravedan pritisak na pojedine zemlje članice u područjima koja nemaju veze s pravilnim korištenjem EU fondova”, rekao je Gowin.

Stav Mađarske

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je za javni radio da je za Mađarsku taj poljski prijedlog neprihvatljiv.

“To rješenje, priložiti neku izjavu poput podsjetnika na samoljepivom papiriću priloženom na komad papira, za nas ne funkcionira”, rekao je Orban. “Mađarska ustrajava na tome da se te dvije stvari odvoje”, kazao je.

Vjerovatno posljednja šansa za prevladavanje blokade bit će samit čelnika zemalja članica koji se održava 10. i 11. decembra.

Izvor: Agencije