FDA: Ove godine vakcine za 20 miliona Amerikanaca

Brzo odobravanje vakcine moglo bi biti politička pobjeda za odlazeću administraciju predsjednika Donalda Trumpa (EPA)

Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) očekuje da će se brzo krenuti u akciju nakon odobrenja vakcine protiv korona virusa koju je razvio Pfizer i 20 miliona Amerikanaca moglo bi biti vakcinisano ove godine, izjavio je komesar FDA Stephen Hahn.

Odbio je navesti tačan vremenski okvir o tome koliko će trajati odobrenje vakcine koju su razvili Pfizer i BioNTEch, ali je rekao kako se nada da će regulatorna odluka biti donijeta u decembru.

Čim FDA odobri vakcinu, “bit ću prvi na redu i podstaknut ću svoju porodicu da primi ovu vakcinu”, kazao je Hahn, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Moguća pobjeda Trumpove administracije’

Mnogi savezni zvaničnici očekuju odobrenje vakcine u roku od nekoliko dana od sastanka revizije zakazanog za 10. decembar, iako je jedan zvaničnik FDA nedavno rekao kako bi odluka o odobrenju mogla potrajati sedmicama.

Hahn je kazao da nije razgovarao s novoizabranim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom.

Brzo odobravanje vakcine moglo bi biti politička pobjeda za odlazeću administraciju predsjednika Donalda Trumpa, koja se zalaže za efikasne tretmane koji bi pomogli da se vrati osjećaj normalnosti u svakodnevni život i teško pogođenu američku ekonomiju.

Njegov program Operacija Warp Speed postigao je ugovore s nekoliko proizvođača lijekova u pokušaju da pomogne ubrzanju potrage za efikasnim tretmanima za borbu protiv globalne pandemije.

Izvor: Agencije