Europol: Opasne prevare s vakcinama

Moguće je da će kriminalci širiti dezinformacije kako bi obmanuli pojedince i kompanije, navodi Europol (EPA)

Europol je pozvao sve članice Evropske unije i treće zemlje da budu posebno oprezne zbog mogućih prevara i kriminalnih aktivnosti u vezi s vakcinama protiv bolesti COVID-19, navedeno je u saopćenju ove agencije.

Europol je objavio upozorenje na kriminalne aktivnosti povezane s vakcinama protiv bolesti COVID-19, prenosi Tanjug.

Ranije ove godine, u aprilu, Europol je upozorio na potencijalnu opasnost od prevaranta koji nude navodne verzije vakcina protiv COVID-19, kako na internetu, tako i uživo.

Projekcije su, također, napravljene i u vezi s najavom prave vakcine i reakcijama organiziranog kriminala na tu vijest.

Ove projekcije su kasnije potvrđene u novembarskom izvještaju, kada je navedeno da je distribucija nekvalitetnih i falsificiranih farmaceutskih proizvoda, uključujući vakcine protiv COVID-19, ostala dosljedna kriminalna aktivnost tokom pandemije.

‘Opasnost po javno zdravlje’

Europol upozorava da falsificirane vakcine mogu predstavljati veliku opasnost po javno zdravlje, zbog moguće neefikasnosti i toksičnosti, uzvevši u ozbir da se proizvode u laboratorijama koje ne zadovoljavaju sve higijenske standarde.

Mogu se pojaviti na crnom tržištu, ali se mogu prodavati i legalno.

Agencija očekuje da će se onog trenutka kada zvanična vakcina bude izašla na tržište pojaviti i njene falsificirane verzije, kako bi se odgovorilo na povećanu potražnju.

Europol, također, navodi da je moguće da će kriminalci širiti dezinformacije kako bi obmanuli pojedince i kompanije.

Na darkwebu su već primijećene reklame koje koriste brendove originalnih farmaceutskih kompanija u finalnim fazama testiranja vakcine.

Izvor: Agencije