Erdogan se nada da će se Francuska uskoro riješiti Macrona

Recep Tayyip Erdogan: Odnosi između Turske i Francuske pogoršavaju se od prošle godine (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak kako se nada da će se Francuska uskoro riješiti predsjednika Emmanuela Macrona, opisujući ga kao teret za njegovu zemlju, koja prolazi teška vremena.

“Macron je teret za Francusku. S Macronom Francuska prolazi kroz vrlo opasno razdoblje u ovom trenutku. Nadam se da će se Francuska što je prije moguće otarasiti problema zvanog Macron”, rekao je on novinarima u Istanbulu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Odnosi između Turske i Francuske pogoršavaju se od prošle godine, naročito zbog neslaganja u vezi Sirije, Libije, istočnog Mediterana i nedavnog sukoba između Azerbejdžana i Armenije u regiji Nagorno-Karabah.

Napetosti su se posebno zaoštrile u oktobru, kada je Erdogan doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje, optuživši ga da vodi “kampanju mržnje” protiv islama, kada brani pravo na karikature poslanika Muhammeda te zbog njegovog govora protiv “islamističkog separatizma” u Francuskoj.

‘Neka Armenima daju Marseille’

Erdogan je kazao da je Francuska, koja supredsjedava Grupom iz Minska zaduženom za pronalaženje rješenja između Azerbejdžana i Armenije, izgubila ulogu posrednika nakon što su Senat i francuska Nacionalna skupština usvojili rezoluciju koja je naklonjena priznanju nezavisnosti Nagorno-Karabaha. 

“Moj dragi prijatelj azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev je savjetovao Francuzima i rekao im ako toliko vole Armence, neka im daju Marseille. I ja im isto savjetujem”, dodao je.

U jasnoj aluziji na postupke turske Vlade i njihove posljedice, Macron je rekao u septembru da “veliki turski narod zaslužuje nešto drugo”.

Ankara je oštro reagirala na te izjave, koje je doživjela kao pokušaj huškanja turskog naroda protiv predsjednika Erdogana.

Izvor: Agencije