Biden: Nadam se da će Trump biti na mojoj inauguraciji

Inauguracija novog američkog predsjednika Joea Biden zakazana je za 20. januar (EPA)

Izabrani predsjednik SAD-a Joe Biden je rekao da se nada da će Donald Trump prisustvovati njegovoj inauguraciji 20. januara “kako bi pokazao primjer ostalim nacijama kakva je demokratija u SAD-u”, ali i da pokaže mirnu predaju vlasti političkom rivalu.

Iz Trumpove administracije su izrazili skepticizam povodom ideje da aktuelni predsjednik SAD bude na inauguraciji 20. januara, a Trump je nastavio da govori da je “pobijedio”, usput prićajući da je došlo do izborne krađe, prenosi Tanjug pozivajući se na izvještaj AP-a.

“Odluka je na njemu. Nema ličnih posljedica po mene, ali mislim da je važno za državu da prisustvuje. Odbijanje da se prizna poraz se dešava u režimima koje vode mali diktatori”, rekao je Biden.

‘Mi smo pobijedili na izborima’

Ključne savezne države Arizona i Wisconsin službeno su potvrdile pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima čime su dodatno učvrstile pobjedu demokrata nad Donaldom Trumpom koji još ne prihvata poraz, prenijeli su u utorak američki mediji.

Potvrda izbornih rezultata ne znači nužno završetak tužbi pred sudom čemu pribjegava administracija Donalda Trumpa. Arizona dopušta da se rezultati osporavaju čak i nakon što su verifikovani.

S druge strane, američki predsjednik Donald Trump nagovijestio je, tokom prazničnog prijema u Bijeloj kući, da bi se mogao ponovo kandidovati za predsjednika 2024. godine.

„Prošle su nevjerovatne četiri godine. Nastojimo da budu još četiri godine. U suprotnom, vidimo se za četiri godine“, rekao je Trump, obraćajući se okupljenima, među kojima je bilo mnogo članova Republikanskog nacionalnog komiteta, prenio AP.

Na snimku se čuje kako Trump ponovo iznosi optužbe o izbornoj prevari iako je državni tužilac William Barr rekao ranije za AP da Ministarstvo pravde nije otkrilo dokaze o široko rasprostanjenoj izbornoj prevari i da nije primijetilo ništa što bi moglo promijeniti ishod ovogodišnjih izbora.

 „To je svakako neobična godina. Mi smo pobijedili na izborima. Ali njima se to ne sviđa. To nazivam namještenim izborima i uvijek ću tako činiti”, poručio je Trump.

Izvor: Agencije