Adolf Hitler Uunona izabran za okružnog odbornika u Namibiji

Novoizabrani zvaničnik je rekao za AFP da mu je neprijatno i odbio da komentariše zašto je dobio ime po jednom od najgorih diktatora u svjetskoj historiji (Twitter/Eagle FM Namibia)

U Namibiji gdje mnogi imaju imena porijeklom iz Njemačke, nekadašnje kolonijalne sile, jedan nedavno izabrani zvaničnik se iznenada pročuo jer se zove Adolf Hitler.

Adolf Hitler Uunona (54), iz vladajuće stranke SVAPO, prošle sedmice izabran je za odbornika okruga Ompundja na sjeveru Namibije. Osvojio je 85 posto glasova.

Novoizabrani zvaničnik je rekao za AFP da mu je neprijatno i odbio da komentariše zašto je dobio ime po jednom od najgorih diktatora u svjetskoj historiji, prenosi Beta.

“Zaista nema razloga da budemo ovdje i raspravljamo o mom imenu”, rekao je on i zapitao: “Kako će to doprinijeti razvoju Namibije?”.

Prvi genocid 20. stoljeća

Ta bivša njemačka kolonija kupala se u krvi od 1904. do 1908. tokom žestoke represije zbog pobune protiv njemačkog kolonizatora, kada su poginule desetine hiljada ljudi.

Pripadnici naroda Herero i Nama, koji su se pridružili ustanku u koloniji koja se službeno zvala Njemačka jugozapadna Afrika i nalazila na prostoru današnje Namibije, sistematski su odsijecani od izvora vode, ubijani, izgladnjivani u koncentracijskim logorima, do smrti iscrpljivani fizičkim radom.

Ovaj zločin se smatra prvim genocidom u 20. stoljeću, piše Deutsche Welle.

Potom je  od 1915. bila pod protektoratom Južnoafričke Republike i tek je 1990. stekla nezavisnost kao jedna od posljednjih afričkih država koje su to postigle.

Izvor: Agencije