Saudijska Arabija pokrenula zračne napade na glavni grad Jemena

Udari su izvedeni nakon napada na međunarodni aerodrom u Adenu u kojem je poginulo 26 ljudi.

Koalicija je započela zračne napade tokom noći na međunarodni aerodrom u jemenskom glavnom gradu
Koalicija je započela zračne napade tokom noći na međunarodni aerodrom u jemenskom glavnom gradu

Koalicija Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata koja se bori protiv pobunjenika Husija u Jemenu navodno je izvela zračne napade u dijelovima prijestolnice Sane, nekoliko sati nakon što je eksplozija pogodila glavni aerodrom u južnom gradu Adenu, pri čemu je poginulo najmanje 26 ljudi.

Koalicija je započela zračne napade tokom noći na međunarodni aerodrom u jemenskom glavnom gradu, te pozicije pobunjenika u distriktima Sanhan i Bani Hashish, objavila je televizija Al Masirah povezana sa pobunjenicima.

Za sada nema izvještaja o žrtvama.

“Više od osam zračnih napada je izvedeno”, javio je reporter Al Jazeere Mohammed Al Attab.

Napadi u Adenu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres osudio je napad na aerodrom u Adenu, koji se desio odmah nakon što je sletio avion sa članovima novoformirane vlade koju podržava Saudijska Arabija.

Nekoliko sati nakon napada, druga eksplozija se čula u blizini predsjedničke palate u Adenu gdje su zbog sigurnosti odvedeni članovi vlade, uključujući jemenskog premijera Maeena Abdulmalika, kao i saudijskog ambasadora u Jemenu Mohammeda Saida al-Jabera, objavili su mediji.

Međunarodni komitet Crvenog križa saopćio je da su dva njegova člana ubijena u napadu te da se jedan vodi kao nestao.

Nova vlada

Premijer Abdulmalik je rekao da su svi članovi vlade “dobro”. Osudio je napade kao “podmukle” i “kukavičke”.

Nova vlada koju podržava Rijad pokušava ujediniti međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija sa južnim separatistima (Južnim prelaznim vijećem ili STC), koje podržava UAE.

Dvije grupe su glavne jemenske frakcije u savezu na jugu zemlje koji podržava Saudijska Arabija u borbi protiv pobunjenika Husija koji kontroliraju sjever zemlje, uključujući glavni grad.

Južni lučki grad Aden poprište je nasilja, gdje STC traži nezavisnost od Jemena te je proglasio svoju vladavinu u ovom mjestu u aprilu, zbog čega su pokrenute borbe i humanitarna kriza.

Izvor : Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO