Prije odlaska: Trumpova administracija planira vratiti Kubu na crnu listu

Administracija Donalda Trumpa razmišlja da vrati Kubu na listu zemalja koje podupiru terorizam.

U vrijeme mandata predsjednika Baracka Obame i Raula Castra SAD i Kuba su ostvarili historijsko približavanje (EPA)

Kuba je kritizirala želju Sjedinjenih Država da vrati ostrvo na svoj popis zemalja koje podupiru terorizam, o čemu, po pisanju američkih medija, trenutačno razmišlja administracija Donalda Trumpa, što bi moglo otežati posao novoizabranom predsjedniku Joeu Bidenu, prenosi Hina.

Američki državni sekretar Mike Pompeo razmišlja o uvođenju te mjere kojom se ograničavaju strana ulaganja prije kraja mandata Donalda Trumpa 20. januara 2021., rekla je dobro obaviještena osoba.

New York Times je prvi objavio tu informaciju, a nakon njega i mreža CNN koja tvrdi da će Mike Pompeo donijeti tu mjeru “ovih dana”, piše list pozivajući se na neimenovani izvor.

Verbalni sukob

“Osuđujem pokušaje državnog sekretara Pompea da uvrsti #Kubu na popis zemalja koje podupiru terorizam kako bi se svidio protukubanskoj manjini na Floridi”, napisao je na Twitteru kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez.

Ovaj verbalni sukob događa se nekoliko dana prije 3. januara kada se obilježava 60 godina od prekida diplomatskih veza dviju zemalja nakon revolucije koju je vodio Fidel Castro.

U vrijeme mandata predsjednika Baracka Obame i Raula Castra SAD i Kuba su ostvarili historijsko približavanje koje je 2015. dovelo do obnove diplomatskih veza i povlačenja s crne liste.

No nakon Trumpova dolaska u Bijelu kuću 2017., njegova je administracija pooštrila embargo uveden Kubi 1962., pozivajući se na ljudska prava na Kubi i na potporu Havane socijalističkoj vladi u Venezueli.

Joe Biden, bivši potpredsjednik Baracka Obame, isticao je u kampanji da će brzo pristupiti “ukidanju Trumpovih restrikcija u vezi s prijenosom novca i s putovanjima” koje nanose štetu Kubancima i razdvajaju obitelji.

Na listi samo tri zemlje

Ako Mike Pompeo vrati ostrvo na crnu listu, Biden bi ga mogao ponovo maknuti, ali u tom slučaju njegovo ministarstvo mora provesti službenu provjeru kako bi moglo potvrditi da zemlja nije imala veze s terorizmom u zadnjih šest mjeseci.

Glasnogovornik je rekao da State Department “ne razgovara o dogovaranju ili o potencijalnom dogovaranju o uvrštavanju” neke zemlje na popis.

Nakon povlačenja Sudana prošli mjesec, sada su na popisu samo tri zemlje: Iran, Sjeverna Koreja i Sirija.

Izvor: Agencije