Lekcije iz 2020.: Ponovno povezivanje sa prirodom, silom dobra

Godina 2021. mora biti od važnosti, ona mora biti godina djelovanja i odvesti nas na put održive i budućnosti bez ugljičnih emisija.

Primijećen je porast broja slonova u Keniji, više od 34.000 ih tamo živi, što je više nego dvostruko od brojke iz 1989. godine. (EPA)
Primijećen je porast broja slonova u Keniji, više od 34.000 ih tamo živi, što je više nego dvostruko od brojke iz 1989. godine. (EPA)

Dok ulazimo u 2021. godinu, pozitivno je pročitati inspirativni događaj sa prirodom koji se desio poznatom prirodoslovcu i TV ličnosti, sir Davidu Attenboroughu. Sada 94-godišnjak, on je svjedočio životu najnevjerovatnijih životinja planete, u njihovom prirodnom staništu širom svijeta. No, ovo se desilo na njegovom kućnom pragu u Londonu.

Kao i mnogi drugi, pandemija ga je nagnala na duge periode života u domu, što je značilo da je Attenborough konačno mogao slušati na pravi način pjev ptica u vlastitoj bašti. Od proljeća do jeseni, sjedio je vani i odlučno nastojao identificirati svaku vrstu koju je čuo. Drozdove, sojke, plave sjedice i kosove.

Naravno, ovo nije bilo jedinstveno iskustvo za najpoznatijeg posmatrača divljine na svijetu, u proteklog godini se vidjela prinudna nova povezanost sa prirodom doma širom Zemlje.

„Mnogo ljudi je odjednom shvatilo kako duboki, istinski užitak dolazi iz otkrivanja ostatka svijeta – svijeta prirode“, rekao je Attenborough u septembru.

„Uvidjeli smo našu ovisnost, emotivnu i intelektualnu, sa prirodom na način koji nikada nije bio prisutan“, istakao je on ovog mjeseca.

Iskoristiti trenutak

To shvatanje je moćna sila koja nas nosi u prilike koje donosi 2021. godina. Podsjeća nas kako nadilaženje COVID-a 19, sve njegove tuge, tragedije i samoće, može nas dovesti do boljeg mjesta. Kako je jednom Winston Churchill rekao: „Ako idete kroz pakao, samo nastavite ići“.

A, zaista je bilo pakleno. Dok je pandemija divljala, 2020. je također bila godina klimatskog raspada. Širom svijeta su velike temperature, uragani, poplave i suše bile praćene biblijskim najezdama skakavaca.

No, svjetska pažnja se napokon okrenula problemu klimatske hitnosti i važnosti.

Godina 2021. mora biti od važnosti, ona mora biti godina djelovanja i odvesti nas na put održive i budućnosti bez ugljičnih emisija.

Očuvanje divljine

Lekcije o našem odnosu sa prirodom skrenule su pažnju kako razaranje može dovesti do zoonotskih bolesti kao što je COVID-19; a drugdje nas podsjećaju kako moramo promijeniti način vođenja i upravljanja divljinom – naročito u Africi.

Znamo kako konzervacija radi. Samo ovog mjeseca je mala grupa geparda prebačena u zambijski rezervat Bangweulu Wetlands i ovo je prvi put u skoro 100 godina da se njihova vrsta vraća u jedinstveni rezervat u vlasništvu zajednice.

A primijećen je porast broja slonova u Keniji, više od 34.000 ih tamo živi, što je više nego dvostruko od brojke iz 1989. godine. Plus, kenijska Vlada procjenjuje kako se broj lavova u ovoj državi povećao za 25 posto – sa 2.000 2010. godine na 2.489 sada.

Ponovo planirati budućnost

No, dok mi mijenjamo strategije za oporavak nakon COVID-a, sve više je shvatanja kako čuvanje okoline mora biti u središtu planova razvoja.

Na primjer, turizam u divljini Afrike ne smije biti samo područje za bogate zapadnjake.

„Moramo promovirati domaći i regionalni turizam unutar Afrike. Krajnje je vrijeme da približimo Afriku Afrikancima sa dostupnim i fleksibilnim cijenama što će ih ohrabriti da prigrle svoje naslijeđe“, kaže Kaddu Sebunya iz fondacije African Wildlife Foundation.

Tmurna je godina iza nas, no sada je vrijeme za analizu, ponovno povezivanje i ponovno planiranje drugačije budućnosti, one koja može promijeniti i obnoviti kako nas tako i planetu na kojoj živimo i o kojoj ovisimo.

Godina u crticama

1. Najtoplija godina ikada? – Prošli mjesec je bio najtopliji novembar ikada zabilježen. Ako decembarske temperature budu sličnog trenda, 2020. može lako biti najtoplija godina koju je svijet ikada vidio.

2. Skijališta u centru klimatske oluje – Nadležni u Austriji nailaze na lokalni otpor sa planovima da razore dio Alpa kako bi se napravio skijaški centar. Ovo se dešava u vrijeme kada zatopljavanje ugrožava snježne regije i lokalni način života.

3. Svi odgovori na klimatske promjene – Šta je Pariški sporazum? U kolikom je planeta problemu? Korisna lista 17 pitanja o klimi mogu se naći ovdje, zajedno sa prilično direktnim odgovorima.

4. Poziv za konjicu – Policijski konji spašavaju gradske bašte: U Londonu, zajednica nije mogla naći stoku koja bi im trebala da ugazi tlo i u njega utisne jesenje sjeme ali su dobili pomoć policijskih konja…

Konačna poruka

Iz središta i srca same patnje, mi ćemo izvuči načine inspiracije i preživljavanja.

WINSTON CHURCHILL

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Vlasti u Bosni i Hercegovini planiraju gradnju dvije mini hidrocentrale u zaštićenom prirodnom području rijeke Bune. Ali to nije jedini primjer nedostatka brige za zaštićena prirodna područja u BiH kojima, upozoravaju ekolozi, prijeti uništenje zbog loših zakona, ali i loše provedbe važećih. Jednima zbog toga prijeti uništenje, a drugima nemogućnost postizanja nivoa koju zaslužuju, poput […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO