Turska poslala 36 vojnika za nadzor primirja u Nagorno-Karabahu

Vojnici će biti angažovani u zajedničkom rusko-turskom centru za monitoring primirja.

U centru za nadzor radit će jedan general i još 35 oficira oružanih snaga Turske (Reuters)

Turski vojnici otputovali su u Azerbejdžan gdje će u zajedničkom rusko-turskom centru za monitoring primirja u Nagorno-Karabahu, izjavio je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar.

Kako je prenio TASS, Akar je naveo da će u centru za nadzor raditi jedan general i još 35 oficira oružanih snaga Turske, navodi Beta, pozivajući se na AP.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i armenski premijer Nikol Pašinjan potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu vatre u Nagorno-Karabahu.

Početak rada u januaru

Tada je dogovoreno da jedan dio regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, a ruske mirovne snage bit će raspoređene duž kontakt linije i duž koridora koji povezuje Karabah sa Armenijom.

Memorandum o uspostavljanju zajedničkog rusko-turskog centra za nadgledanje primirja potpisan je 11. novembra nakon razgovora ministara odbrane dvije zemlje Hulusija Akara i Sergeja Šojgua.

Turski televizijski kanal NTV prenio je ranije da bi zajednički rusko-turski centar mogao početi sa radom u januaru 2021. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO