Rusija pokrenula novi krivični postupak protiv Navalnog

Vlasti optužuju opozicionara da je novac od donatora trošio na privatne potrebe.

Navalni je na optužnicu odgovorio na Twitteru, kazavši da je izmišljena te da podsjeća na histeričnu akciju koju je naložio Putin. (Arhiva)
Navalni je na optužnicu odgovorio na Twitteru, kazavši da je izmišljena te da podsjeća na histeričnu akciju koju je naložio Putin. (Arhiva)

Ruski državni istražitelji u utorak su izvijestili da su pokrenuli novi krivični postupak protiv velikog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, optužujući ga da je novac prikupljen od donatora trošio na privatne potrebe kroz udruženja s kojima sarađuje.

Potez će se vjerovatno protumačiti kao najnoviji znak da Kremlj ne želi da se Navalni, koji se oporavlja u Njemačkoj, vrati u Rusiju.

Navalni, jedan od glavnih kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, u avgustu je avionom prevezen na liječenje u Njemačku, nakon što je kolabirao u avionu.

Navodno potrošio 3,9 miliona eura

Njemačka i druge zapadne države smatraju da se radilo o pokušaju ubojstva Navaljnog nervnim plinom novičokom.

Rusija negira bilo kakvu umiješanost u incident, a u međuvremenu su vlasti otvorile istragu protiv Navalnog zbog, kako tvrde “prevare većih razmjera”.

U priopćenju ruskog istražnog odbora, koji razmatra ozbiljna krivična djela, objavljenog u utorak navečer stoji kako je Navalni osumnjičen jer je navodno potrošio 356 miliona rubalja (oko 3,9 miliona eura) za privatne potrebe, a radilo se o donacijama što ih je prikupilo nekoliko organizacija i udruženja s kojima sarađuje.

Ruske vlasti su rekle da je riječ o udruženjima koja se bore protiv korupcije ili za zaštitu ljudskih prava, a u priopćenju se navodi da se radilo o kupnji robe i usluga te pokrivanju osobnih troškova poput putovanja u inostranstvo.

Navalni je na optužnicu odgovorio na Twitteru, kazavši da je izmišljena te da podsjeća na “histeričnu akciju koju je naložio Putin”.

Dodao je i da je predvidio da će ga vlasti pokušati zatvoriti pošto ga nisu uspjele ubiti.

Optužen da krši uslovnu kaznu

Kremlj je ranije u utorak odbio komentirati druge potencijalne pravne postupke protiv Navaljnog.

Putin je rekao da su izvještaji medija po kojima su ruski agenti državne sigurnosti otrovali Navalnog dio zavjere koju podržava SAD kako bi ga se pokušalo diskreditirati.

Dodao je i da Navalni nije toliko značajan da bi bio meta.

Ruske zatvorske vlasti Navaljnome su u ponedjeljak dale ultimatum da se odmah vrati iz Njemačke i javi im se rano u utorak ujutro ili će završiti u zatvoru zbog kršenja ranije izrečene uslovne kazne.

Ruska zatvorska uprava (FSIN) u ponedjeljak je optužila Navalnog da krši uslovnu kaznu koju i dalje služi zbog presude iz 2014., te da izbjegava nadzor ruskih vlasti.

Navalni već služi tri i po godine dugu uslovnu kaznu zbog slučaja prevare za koji on tvrdi da je politički progon.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO