Papa Franjo: Molitva za žrtve potresa u Hrvatskoj

Potres snage 6,2 stepena po Richteru, s epicentrom u Sisačko-moslavačkoj županiji, u utorak je ubio najmanje sedmero ljudi.

Papa Franjo pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne stradalim u potresu (EPA)
Papa Franjo pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne stradalim u potresu (EPA)

Papa Franjo u srijedu je objavio kako moli za one koji su izgubili živote u potresu koji je u utorak pogodio Hrvatsku, kao i za njihove porodice te sve druge koji su  stradali.

„Jučer je potres u Hrvatskoj prouzročio žrtve i ozbiljnu štetu“, napisao je papa Franjo na svom Twitter profilu.

„Izražavam svoju bliskost s povrijeđenim i stradalim u potresu, a posebno molim za one koji su izgubili svoje živote, kao i njihove porodice“, dodao je na toj društvenoj mreži.

Pomoć međunarodne zajednice

Informatička katolička agencija (IKA) prenosi kako je papa Franjo u obraćanju na kraju redovne opće audijencije izrazio nadu da će međunarodna zajednica pomoći vlastima u Hrvatskoj kako bi se ublažile patnje njenih državljana, prenijela je Hina.

Premijer Andrej Plenković na Twitteru je zahvalio Papi na njegovoj solidarnosti i molitvama.

Potres snage 6,2 stepena po Richteru, s epicentrom u Sisačko-moslavačkoj županiji, u utorak je ubio najmanje sedmero, ozlijedio nekoliko desetaka ljudi, te uništio stotine stambenih objekata u Petrinji, Glini, Sisku, okolnim selima i gradovima.

Potres se osjetio i u nekoliko susjednih država.

Izvor : Agencije

Povezane

Najjači zemljotres na prostoru nekadašnje Jugoslavije pogodio je crnogorsko primorje 1979. godine i iznosio je sedam stepeni po Richteru. 

30 Dec 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO