Osuđeno deset aktivista iz Hong Konga

Sa advokatima koje je imenovala vlada, a ne svojim, svi su se izjasnili krivima u postupcima koji su trajali manje od jednog dana.

U izjavi su njihove porodice rekle da je postupak predstavljao "faktički tajno suđenje" skupini koju je privela kineska obalna straža (Arhiva)

Kineski sud u Shenzhenu osudio je na zatvorske kazne deset aktivista iz Hong Konga, koji su uhapšeni nakon bjekstva brodom iz Hong Konga, prenosi Tanjug.

U jutrošnjem saopštenju suda stoji da su dvojica uhapšenih koji su organizovali bjekstvo osuđeni jedan na tri, a drugi na dvije godine zatvora, dok su preostalih osam osuđenika dobili kazne od 7 mjeseci zatvora, prenio je Reuters.

Desetorici, za koje vlasti u Hong Kongu kažu da se suočavaju s optužbama zbog prošlogodišnjih prodemokratskih demonstracija, suđeno je u ponedjeljak nakon što su zadržani od 23. augusta bez pristupa advokatima ili njihovoj porodici.

Izjasnili se krivima

Sa advokatima koje je imenovala vlada, a ne svojim, svi su se izjasnili krivima u postupcima koji su trajali manje od jednog dana.

U izjavi su njihove porodice rekle da je postupak predstavljao “faktički tajno suđenje” skupini koju je privela kineska obalna straža.

“Kineska je vlast već uskratila osnovna prava 12-ici stanovnika Hong Konga”, rekli su. “Nepravedni sudski postupak dokaz je očitog, drakonskog političkog progona.”

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO