Njemački stručnjaci upozorili da virus može izmaći kontroli

Direktor Instituta Robert Koch smatra da je najvjerovatniji razlog porasta broja preminulih kašnjenje u prijavi statističkih podataka tokom božićnih praznika.

Broj novozaraženih na dnevnom nivou nije značajno opao od trenutka kada je u 16 saveznih država u decembru uveden karantin (EPA)

Postoji opasnost da korona virus izmakne kontroli, upozorili su njemački Institut za zarazne bolesti Robert Koch, zdravstveni radnici i epidemiolozi.

Njemačka je prvi put zabilježila više od 1.000 preminulih osoba od posljedica korona virusa za jedan dan, samo nekoliko dana nakon što je počela vakcinacija.

Ministar zdravlja Jens Spahn pozvao je Nijemce da budu strpljivi, dok je direktor instituta Robert Koch Lothar Wieler rekao da je najvjerovatniji razlog za porast broja preminulih kašnjenje u prijavi statističkih podataka tokom božićnih praznika.

On je ocijenio da je stopa smrtosti, koja je za 167 viša nego prije sedam dana, i dalje izuzetno visoka, pošto je broj preminulih premašio 32.000.

Najavljeno produženje restriktivnih mjera

Wieler je naglasio da se većina smrtnih slučajeva ne bilježi u bolnicama, nego u staračkim domovima, prenosi Tanjug pisanje Guardiana.

Trenutno više od četvrtine, tačnije 5.642 kreveta na intenzivnoj njezi u Njemačkoj zauzimaju pacijenti oboljeli od korona virusa, od kojih je 3.078 na respiratorima.

Samo 4.700 kreveta je slobodno na odjeljenjima za intenzivnu njegu, a skoro 11.000 je u rezervi.

Nekoliko političara, uključujući i šefa kabineta kancelarke Angele Merkel, najavili su da će restrikcije biti produžene i nakon 10. januara.

Rast broj zaraženih

U toj zemlji je u posljednja 24 sata potvrđeno još 22.459 novih slučajeva korona virusa, tako da je ukupno zaraženo 1.687.185 osoba, saopćio je Institut za zarazne bolesti Robert Koch.

Za 24 sata od posljedica korona virusa preminulo je još 1.129 osoba, tako da je ukupno od posljedica bolesti COVID-19 umrlo 32.107 osoba, prenosi Reuters.

Broj novozaraženih na dnevnom nivou nije značajno opao od trenutka kada je u 16 saveznih država u decembru uveden karantin, odnosno kada su zatvorene škole, skoro sve radnje, barovi i restorani.

Do sada je u Njemačkoj vakcinisano oko 42.000 ljudi.

Federalna vlada planira distribuirati više od 1.3 miliona doza vakcina lokalnim zdravstvenim vlastima do kraja godine i oko 700.000 sedmično od januara.

Izvor: Agencije