Katarski emir pozvan na samit GCC-a u S. Arabiju

Nije jasno da li će šeik Tamim bin Hamad Al Thani otići na samit slijedećeg mjeseca.

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani dobio je zvanični poziv saudijskog kralja Salmana na sastanak šest država članica GCC-a 5. januara (AP)

Vijeće zaljevske saradnje (GCC) objavilo je kako je lider Katara pozvan na samit bloka naredne sedmice u vrijeme nastojanja poboljšanja odnosa između Dohe i saveza koji predvodi Saudijska Arabija.

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani dobio je zvanični poziv saudijskog kralja Salmana na sastanak šest država članica GCC-a 5. januara u Saudijskoj Arabiji, a koji je donio generalni sekretar Vijeća Nayef Falah Al-Hajraf.

Nije jasno da li će šeik Tamim, koji je bio pozvan na posljednji održani samit ali je to odbio i poslao umjesto njega tadašnjeg premijera Abdullaha bin Nassera bin Khalifu Al Thanija, otići na samit slijedećeg mjeseca.

Uz Saudijsku Arabiju i Katar, članovi GCC-a su Bahrein, Oman, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Signal ublažavanja podjela

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat su juna 2017. prekinuli veze sa Katarom optuživši ovu državu da finansira „terorističke“ grupe i kako je previše bliska sa Iranom. Doha istrajno negira te optužbe i navodi kako nema „legitimnog opravdanja“ za prekid veza.

Nakon prekida odnosa, četiri države su izdale spisak od 13 zahtjeva prema Kataru, uključujući i taj da ugasi Medijsku mrežu Al Jazeera.

Kvartet koji predvode Saudijci potom su primorali Katarane koji žive u ovim državama da ih napuste, zatvorili zračni prostor za katarske aviokompanije i blokirali njegove luke i granice, čime su neke mješovite porodice ostale razdvojene.

Učešće šeika Tamima na samitu bio bi signal ublažavanja podjela.

U srijedu je kabinet Saudijske Arabije objavio kako „želi uspješan samit za unaprijeđenje zajedničkog djelovanja i unaprijeđenje saradnje država članica“, navodi se u saopćenju zvanične saudijske agencije SPA.

Bidenova inauguracija

To se dešava nakon ranijih komentara saudijskog ministra vanjskih poslova, princa Faisala bin Farhana, koji je naveo kako je rješenje spora da dohvat ruke. Egipat i UAE su od tada istakli javno spremnost na pregovore, premda diplomatski izvori navode kako Emiraćani nisu u potpunosti spremni na kompromis.

U nedjelju su ministri vanjskih poslova GCC-a održali virtualni sastanak gdje su razgovarali o „saradnji“ uoči samita Vijeća. Tokom sastanka, bahreinski šef diplomatije Abdellatif al-Zayani je izrazio pouzdanje u „saudijsku mogućnost pronalaska rješenja spora u Zaljevu“.

Kako navodi zvaničnik iz Zaljeva upoznat sa pregovorima, malo je vjerovatno da će samit iznjedriti detaljan sporazum već bi mogao donijeti mjere za unaprijeđenje povjerenja, uključujući mogućnost otvaranja zračnog prostora.

Ovo se dešava uoči 20. januara i inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena koji bi pozdravio rješenje krize koja je potkopala napore SAD-a u suzbijanju svog velikog protivnika, Irana.

Izvor: Al Jazeera i agencije