Američki Senat pod pritiskom zbog pomoći građanima

Nakon što je Zastupnički dom odobrio povećanje direktne pomoći građanima na 2.000 američkih dolara, ta mjera je došla u Senat.

McConnell se protivi da se za pomoć ekonomiji i građanima izdvoji više od 900 milijardi dolara koliko je već odobreno. (EPA)

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell u nezgodnoj je situaciji jer demokrati i predsjednik Donald Trump vrše na njega pritisak da odobri povećanje direktnih plaćanja građanima zbog pandemije korona virusa na 2.000 američkih dolara.

Nakon što je Zastupnički dom odobrio tu mjeru, ona je došla u Senat, gdje održavanje glasanja ovisi o McConnellu, prenosi Hina pisanje dpa.

Trump ga je putem Twittera pozvao da odobri glasanje.

“2.000 dolara za naš veliki narod, ne 600 dolara! Dovoljno su propatili zbog kineskog virusa!!!”, poručio je predsjednik  iz svog ljetnikovca na Floridi.

Potrebna podrška najmanje 60 senatora

McConnell, koji sam odlučuje o tome koji će prijedlog zakona Senat razmatrati, nije se izjasnio hoće li podržati povećanje podrške i hoće li uopće dopustiti glasanje.

Neki republikanski senatori, uključujući njegove saveznike kao što su Lindsey Graham i Marco Rubio, zadnjih su dana promijenili mišljenje i sada tvrde da podržavaju tu mjeru.

Za njeno usvajanje potrebna je podrška najmanje 60 senatora, što nije jednostavno osigurati čak ni uz Trumpovu podršku.

McConnell se jako protivi da se za pomoć ekonomiji i građanima izdvoji više od 900 milijardi dolara koliko je već odobreno.

Uz to, senator Bernie Sanders blokira razmatranje posebne odluke o poništenju Trumpovog veta na prijedlog zakona o odbrani dok se ne odobri glasanje u Senatu o podršci od 2.000 dolara.

Izvor: Agencije