Saudijska Arabija i Katar blizu dogovora o rješenju krize

Četiri zemlje su u junu 2017. prekinuli sve diplomatske i trgovinske veze sa Katarom i nametnuli blokadu na kopnu, moru i u zraku (QNA)

Katar i Saudijska Arabija blizu su preliminarnog dogovora da završe spor koji traje već tri godine, rekli su izvori za Al Jazeeru.

Očekivani dogovor dešava se nakon što je savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa Jared Kushner stigao u Zaljev kao dio posljednjih napora da Trumpova administracija riješi zaljevsku krizu prije nego što napusti Bijelu kuću u januaru.  

Kushnerova tura je uključila sastanke sa saudijskim princom prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom u Rijedu ranije ove sedmice te sa katarskim emirom Sheikhom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem u Dohi u srijedu. Kushner je napustio Katar, saznaje Al Jazeera. 

Isključivanje tri zemlje

U srijedu je Wall Street Journal (WSJ) citirao američke zvaničnike koji su rekli da će glavni fokus pregovora biti da se dozvoli katarskim avionima da lete u zračnom prostoru Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Bloomberg je objavio da prvi dogovor neće uključivati UAE, Bahrein i Egipat, koji su zajedno sa Saudijskom Arabijom blokirali Katar. 

Četiri zemlje su u junu 2017. prekinuli sve diplomatske i trgovinske veze sa Katarom i nametnuli blokadu na kopnu, moru i u zraku, optuživši Dohu da podržava terorizam i da ima bliske veze sa Iranom.

Doha je odbila sve optužbe kao neosnovane i naglašavala spremnost na dijalog. 

Četiri nacije su postavile ultimatum sa 13 tačaka za Katar, koji je uključivao i gašenje Al Jazeere. 

WSJ je objavio da su ove zemlje ublažile svoje zahtjeve za podizanje blokade, navodeći da je Rijad pokazao više volje da se pronađe zajedničko tlo u rješavanju krize. 

‘Veliki korak’

“Ova vijest o očekivanom dogovoru je veliki korak u pravom smjeru koji barem utire put za ono što će biti napori za rješavanje konflikta koji će trajati godinama”, rekao je za Al Jazeeru Andreas Krieg, profesor na univerzitetu King College u Londonu. 

“Ova objava će prije svega značiti da će mjere biti prihvaćene na obje strane što će pokazati iskrenost Katara i Saudijske Arabije da se posvete okončanju spora.”

“Bilateralna vijeća mogu služiti kao forum za rješenje spora iza zatvorenih vrata. Ključno je imati mehanizme za rješavanje spora kako bi se osiguralo da ova epizoda zaljevske krize bude posljednja. Samo nakon ovog tranzicijskog perioda će obje strane zapravo početi razgovore o tome kako zaista okončati krizu”, rekao je Krieg. 

On je naglasio da ideološko neslaganje u Zaljevu postoji između Katara i UAE, ne toliko između Katara i Saudijske Arabije. 

“Emirati nisu u mogućnosti niti imaju volje da se posvete ičemu u ovom momentu i oni su namjerno izostavljeni iz bilo kakve medijacije koju provode Kuvajćani i Amerikanci. Ovo bi moglo ostaviti UAE izoliranim kao i nakon epizode zaljevske krize 2014, čime se šalje pogrešan signal Bidenovoj administraciji da bi Abu Dhabi mogao biti igrač u regiji koji ometa napore”, kazao je Krieg. 

Katarski ministar vanjskih poslova Sheik Mohameed bin Abudlrahman Al Thani potvrdio je prije dvije sedmice da je Doha pozdravila dijalog sve dok se on gradi poštujući suverenitet Katara. Objasnio je da nijedna strana nema koristi od nastavka krize. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO