Pompeo: Turska podriva sigurnost NATO-a

Turska je pogriješila što je poslala sirijske plaćenike u Libiju, kao i u sukob oko Nagorno-Karabaha, rekao je Mike Pompeo (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo iskoristio je posljednji ovosedmični sastanak NATO-a da kritizira Tursku, navodeći da to što je kupila ruski oružani sistem predstavlja “poklon” Moskvi.

To je potvdilo čak pet neimenovanih diplomata i zvaničnika, navodeći da je Pompeo na videokonferenciji ministara vanjskih poslova u utorak, koja nije bila otvorena za javnost, rekao da Turska podriva sigurnost NATO-a i stvara nestabilnost u istočnom Mediteranu u sporu a Grčkom i Kiprom oko rezervi plina.

Pompeo, koji napušta funkciju državnog sekretara u januaru 2021. godine, kazao je šefu turske diplomatije Mevlutu Cavusogluu da je Turska pogriješila što je poslala sirijske plaćenike u Libiju, kao i u sukob oko Nagorno-Karabaha, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

To je izazvalo oštre kritike saveznika na račun Turske tokom sastanka, prije svega Francuske, Grčke i Luksemburga, kao i protivoptužbe Cavusoglua, navode diplomate.

Ton u kojem je protekao sastanak opisan je kao “umjeren”, ali s više sukoba nego što je uobičajeno kada je u pitanju NATO.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je to bila “iskrena diskusija iza zatvorenih vrata”, ali je odbio govoriti o detaljima.

Ankara: Pompeo iznio nepravedne optužbe

“SAD je pozvao Tursku u više navrata da riješi pitanje S-400 [ruskog sistema naoružanja], da prekine da koristi sirijske borce u stranim konfliktima i da zaustavi provokativne akcije u istočnom Mediteranu”, naveo je taj zvaničnik.

Cavusoglu je u četvrftak izjavio kako ne može komentirati sastanak koji je bio povjerljiv.

“Morali smo kupiti [sistem naoružanja] od Rusije, jer nismo mogli od naših saveznika”, poručio je Cavusoglu, dodajući da je na sastanku ukazao na razlike između dvije zemlje i otvorena pitanja.

Neimenovani izvori iz Turske, koji su upoznati sa sastankom, rekli su da je Pompeo iznio “nepravedne optužbe” i da nije postojao “ujedinjeni front” protiv Turske.

Kako su naveli, Turska je otvorena za pregovore s Grčkom u istočnom Mediteranu, bez preduslova.

Lideri Evropske unije će 10. decembra razmotriti uvođenje sankcija Turskoj zbog spora oko plina u Sredozemnom moru.

Izvor: Agencije