Le Drian protiv francuskog priznanja Nagorno-Karabaha

Jean-Ynes Le Drian je rekao da ne dijeli stav Parlamenta i Senata o priznanju Nagorno-Karabaha (EPA)

Šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drian izjavio je u četvrtak kako se protivi da Francuska prizna regiju Nagorno-Karabah, pošto je Parlament usvojio rezolucije o tome.

Rezolucija Parlamenta, koja nije obavezujuća i koju je predložila opoziciona desničarska stranka Republikanci, usvojena je sa 188 glasova za, tri protiv i 16 suzdržanih.

U tekstu se poziva na provođenje procesa mira i priznavanje Nagorno-Karabaha.

Le Drian, koji je bio u Parlamentu za vrijeme glasanja, rekao je da ne dijeli taj stav i dodao da to ni “armenski prijatelji [Francuske] to sami ne traže”.

Takva odluka bi značila da se Francuska isključuje iz kopredsjedništva Grupe iz Minska, osnovane za posredovanje u rješavanju spora između Armenije i Azerbejdžana o toj regiji, dodao je francuski ministar.

Rezolucije o priznanju

I Gornji dom francuskog Parlamenta, Senat 25. novembra je usvojio rezoluciju o “priznavanju Republike Nagorno-Karabah”.

Za rezoluciju, koja je više simbolična, jer nema obavezujući karakter, glasalo je 305 zastupnika, jedan je bio protiv, a 30 suzdržanih.

Nagorno-Karabah je nezavisnost proglasio prije 30 godina, ali to ne priznaje nijedna država, čak ni Armenija, koja pruža najveću podršku toj, regiji.

U toj rezoluciji francuskog Senata se “osuđuje vojna agresija Azerbejdžana, izvedena uz podršku turskih vlasti i stranih plaćenika”, i poziva na povlačenje tih snaga sa područja gdje su sukobi izbili 27. septembra, a završeni 9. novembra mirovnim dogovorom.

Rezolucija Senata je izazvala kritike Azerbejdžana, čiji je Parlament zatražio isključenje Francuske iz Grupe iz Minska.

Izvor: Agencije