Guterres: Šteta od pandemije osjećat će se godinama

Antonio Guterres: Nažalost, mnoge preporuke WHO-a nisu poštovane (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je izjavio da se svijet prvi put od Drugog svjetskog rata suočava sa zajedničkom prijetnjom kakva je pandemija korona virusa i kritizirao zemlje koje su ignorirale preporuke Sjvetske zdravstvene organizacije (WHO).

“Prvi put od 1945. godine cijeli svijet je suočen sa zajedničkom prijetnjom, bez obzira na nacionalnost ili vjeru. Društveni i ekonomski utjecaj pandemije je ogroman i rastući”, rekao je on na posebnom zasjedanju Generalne skupštine UN-a o korona virusu.

Iako će vakcina biti dostupna narednih sedmica i mjeseci, šef UN-a je naglasio da ona ne može poništiti štetu izazvanu pandemijom, koja će se osjećati godinama, pa i desetljećima, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

(Ne)poštivanje preporuka

Naglasio je da je WHO od početka pandemije pružio činjenične informacije i naučne smjernice koje bi trebale biti osnova za koordinirani globalni odgovor.

Nažalost, konstatirao je, mnoge ove preporuke nisu poštovane.

“U nekim situacijama bilo je i odbacivanja činjenica i ignoriranja preporuka. A kad zemlje idu sopstvenim pravcem, virus ide u svakom pravcu”, dodao je.

Guterres je rekao da u globalnoj krizi svi moraju ispuniti očekivanja onih kojima služe putem jedinstva, solidarnosti i koordinirane globalne akcije.

Izvor: Agencije