Reporteri bez granica: U 2020. ubijeno 50 novinara

Brojka pokazuje da se povećava broj ubijenih novinara koji istražuju organizirani kriminal, korupciju ili ekološka pitanja.

Pet je novinara ubijeno u ratom zahvaćenom Afganistanu (EPA)

Pedeset novinara i medijskih radnika ubijeno je zbog svoga rada 2020. godine, većina u zemljama koje nisu u ratu, objavili su u utorak Reporteri bez granica (RSF), prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Brojka pokazuje da se povećava broj ubijenih novinara koji istražuju organizirani kriminal, korupciju ili ekološka pitanja, rekao je RSF.Posebno su istakli ubistva u Meksiku, Indiji i Pakistanu.

Osamdeset i četiri posto ubijenih ove godine postali su mete zbog svojeg rada, naveo je RSF u svom godišnjem izvještaju, u usporedbi sa 63 posto u 2019. godini.

„Već nekoliko godina Reporteri bez granica primjećuju da su istraživački novinari stvarno na nišanu država ili kartela“, rekla je Pauline Ades-Mevel, čelnica RSF-a.

Opasne veze u Meksiku

Meksiko je država u kojoj je ubijeno osam novinara, više nego u bilo kojoj zemlji.

„Veze između krijumčara droge i političara ostaju, a novinari koji se usude izvještavati o ovim ili srodnim pitanjima i dalje su meta barbarskih ubistava“, navodi se u izvještaju.

Nijedno od ubistava u Meksiku još nije kažnjeno, dodao je RSF koji od 1995. godine prikuplja godišnje podatke o nasilju nad novinarima širom svijeta.

Pet je novinara ubijeno u ratom zahvaćenom Afganistanu, navodi se, napominjući porast ciljanih napada na medijske djelatnike posljednjih mjeseci, čak i dok su mirovni pregovori između Vlade i talibana u toku.

Iz RSF-a su također naglasili slučaj iranskog aktiviste i protivnika režima Ruhollaha Zama, koji je vodio popularni kanal na društvenim mrežama. Pogubljen je 12. decembra vješanjem.

Praćenje protesta

Njegovo smaknuće „potvrđuje da je Iran zemlja koja je službeno ubila najviše novinara u proteklih pola stoljeća“, navodi se.

Ades-Mevel rekla je da je RSF također primijetio trend „nasilja“ nad medijskim radnicima koji prate proteste, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama nakon ubistva Georgea Floyda, te u Francuskoj protiv kontraverznog novog zakona o sigurnosti.

Ukupan broj ubijenih novinara 2020. bio je manji od 53 prijavljenih 2019. godine, iako je RSF rekao da je ove godine manje novinara radilo na terenu zbog pandemije COVID-a 19.

Izvor: Agencije