Austrija: Opasnost od jačanja ekstremne desnice

Postoje saznanja da se desničarsko-ekstremistička scena strukturiše i počinje da se naoružava.

Sredinom decembra austrijske vlasti su objavile da su zadali težak udarac neonacističkoj sceni (EPA)
Sredinom decembra austrijske vlasti su objavile da su zadali težak udarac neonacističkoj sceni (EPA)

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer upozorava na opasnost desničarskog ekstremizma u Austriji.

Nehammer je, u intervjuu agenciji APA, kazao da je veoma zabrinjavajuće kada jedna grupa desničarskih ekstremista posjeduje poluatomatsko oružje ili garante.

“Sljedeći korak ka atentatu je veoma mali”, upozorava on, prenio je Tanjug.

Ukazao je da iz Njemačke postoje već duže saznanja da se desničarsko-ekstremistička scena strukturiše i počinje da se naoružava.

“U Austriji to zapažamo sa nekim zakašnjenjem. Vidjelo se da je taj talas iz Njemačke dospio do nas. Taj razvoj je ekstremno zabrinjavajući i mora biti ozbiljno svaćen”, istakao je Nehammer.

Prema njegovim riječima austrijska vlada trenutno ima u fokusu identitariste, čiji simboli će biti zabranjeni.

To što ta desničarska organizacija nije zabranjena Nehammer je obrazložio da se radi o nekoj vrsti pokreta podržanoj od više udruženja.

Međutim, izmjenom zakona o zabrani simbola dobit će se mogućnost da se snažnije djeluje protiv te mreže, uvjeren je on.

Sredinom decembra austrijske vlasti su objavile da je kriminalistička služba Beča zadala težak udarac neonacističkoj sceni, uhapsivši jednog od glavnih neonacista u zemlji.

Kod pripadnika neonacističke skupine s vezama na njemačkoj bajkerskoj sceni, prema policiji, pronađeno je automatsko i drugo oružje, količina koja je djelovala kao priprema za rat.

“Borba protiv svakog oblika ekstremizma je prioritet ove Vlade. Borba se vodi energično i jedinstveno, nezavisno sa koje strane dolazi ekstremizam”, rekao je Nehammer.

Policija nije ni znala ‘u šta je ubola’

Pukovnik bečke policije Michael Mimra rekao je da čuvari reda nisu ni bili svjesni “u šta su uboli”.

Akcija policije započeta je u oktobru, a istraga je pokazala da su neonacisti trgovali ne samo narkoticima, već i oružjem te da je jedan 53-ogodišnjak glavni osumnjičeni.

Ekstremni desničari, protiv kojih je vođena istraga i uz pomoć njemačkih vlasti, imali su namjeru oformiti desničarske ekstremističke oružane snage.

Cilj je, prema riječima ministra Nehammera, uvijek isti, a to je da se zaštite demokratija i stanovništvo.

Izvor: Agencije

Povezane

Grčki sud presudio je da je Zlatna zora, stranka radikalne desnice, vodila kriminalnu organizaciju koja se tereti za ubistva i druge zločine. Policija je vodenim topovima i suzavcem rastjerala hiljade demonstranata koji su ispred suda u Atini čekali presudu. Pripadnici Zlatne zore terete se da su 2013. ubili ljevičarskog aktivistu i muzičara Pavlosa Fyssasa, koji […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO