Sberbank: Cyber napadi stajali Rusiju 49 milijardi dolara u 2020.

Broj krivičnih djela povezanih s bankovnim karticama ove godine je ušesterostručen.

Cyber kriminalci koji govore ruski jezik djeluju iz Njemačke, Ukrajine i Venecuele, kao i iz same Rusije, priopćio je Sberbank

Cyber napadi ove godine su ruske kompanije i građane stajali do 3.600 milijardi rubalja (49 milijardi dolara), objavio je najveći ruski zajmodavac Sberbank.

U pokušaju da suzbije sivu ekonomiju, Rusija je poticala građane da prijeđu na bankovne kartice i ograniče korištenje gotovine, no broj krivičnih djela povezanih s bankovnim karticama ove je godine svejedno ušesterostručen, procijenilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, prenijela je Hina.

Stanislav Kuznjecov, zamjenik predsjednika Sberbanka zadužen za nadzor sigurnosti i usluga, izjavio je Reutersu da su privatne kompanije i građani bili glavne mete cyber napada budući da su državne službe za sigurnost bolje zaštićene.

„Privatni sektor je najranjiviji, na meti napada bilo je sve, od računa klijenata do finansijskih podataka i natječajne dokumentacije. Na darknetu postoji oko 2,3 milijuna računa na ruskom jeziku koji nude ukradene podatke”, rekao je.

Sve češće telefonske prevare

Cyber kriminalci koji govore ruski jezik djeluju iz Njemačke, Ukrajine i Venecuele, kao i iz same Rusije, priopćio je Sberbank.

Ta državna banka ima vlastiti odjel za cyber sigurnost BI. ZONA, koji pruža usluge IT zaštite i odbrane od cyber napada banci i klijentima.

Banke, uključujući Sberbank, bolje su zaštićene nego drugi dijelovi ekonomije, no, sve su češće telefonske prevare u kojima se osoba telefonom predstavi kao zaposlenik banke i od klijenta traži da dostavi podatke o kartici, istaknuo je Kuznjecov.

Ruska centralna banka zabilježila je prošle godine više od pola miliona neovlaštenih operacija na bankovnim računima u Rusiji, u kojima je s privatnih i korporativnih bankovnih računa ukradeno 6,4 milijardi rubalja.

Izvor: Agencije