‘Otvoreni rat’ – iranski mediji o hakerskim napadima na Izrael

Tim hakera upao je u servere izraelske kompanije “Elta”, povezane s izraelskom avioindustrijom, a na meti hakerskog napada našla se jer je proizvela radare montirane na sisteme Željezna kupola.

Posljednji hakerski napadi  dokaz porasta cyber napada na Izrael koji pati od sigurnosnih propusta na elektroničkoj razini (Reuters)

Za razliku od stava zvaničnih krugova u Teherana, koji su se odlučili za šutnju vezano za izvještaje o uspjehu iranske hakerske grupe Pay2Key da prodre u niz izraelskih kompanija, iranski mediji su se potrudili da objave svaku sitnicu o ovim napadima.

Komandni centar za cyber sigurnost Iranske revolucionarne garde saopćio je da skupina Pay2Key nije službeno povezana s iranskom vladom, već da ima sjedište u Iranu.

Prema izvještaju stručnjaka, koji nisu imenovani, hakeri su uspjeli upasti na servere kompanije “Delta System” povezane s izraelskom kompanijom IAI (Israel Aerospace Industries) i pristupiti datotekama kompanije koje sadrže podatke o projektima, videozapise i druga povjerljiva istraživanja. Pored toga, hakeri su uspjeli upasti i na server tehnološke kompanije Habana Labs, koju je  kupila američka kompanija Intel.

Brojni sektori

U drugom izvještaju, grupa “Gerdab”, specijalizirana za cyber sigurnost, ističe da je tim hakera upao u servere izraelske komanije “Elta”, koja je povezana s izraelskom avio industrijom, ističući da je kompanija koja se našla na meti hakerskog napada proizvela radare montirane na sistemu Željezne kupole. “Gerdab” se pita – jesu li onda hakeri uspjeli ući u sistem protivzračne odbrane?!

U međuvremenu, iranski mediji su se bavili pitanjem hakerskih napada na izraelske institucije iz svih aspekata. Ukazali su da ova dešavanja dolaze kao osveta zbog atentata na iranskog naučnika Mohsena Fakhrizadeha te osveta za atentat na Qassema Soleimanija, bivšeg komandanta Quds snaga u sastavu Iranske revolucionarne garde, zbog pomoći koju je Tel Aviv pružio Amerikancima.

Sa svoje strane, medijska skupina “Iran” smatra da su posljednji hakerski napadi  dokaz “porasta cyber napada na izraelsku tvorevinu, koji pati od sigurnosnih propusta na elektroničkoj razini”.

Koordinirana politika

Novinska agencija Tasnim također je potvrdila, u nizu izvještaja koje je objavila, da je niz cyber napada bio usmjeren na veliki broj sektora okupacione tvorevine, uključujući vojsku, a posebno avio industriju, osiguravajuće i trgovačke kompanije, uslužne, sigurnosne i medicinske ustanove. Grupu koja je uspjela izvesti hakerski napad na izraelske institucije opisala je kao “vrlo profesionalnu”.

Svi koji prate dešavanja u Iranu mogu primjetiti koordinaciju u iranskom bavljenju pitanjem infiltracije u izraelske institucije, između službenih krugova koji ne žele govoriti o izvještajima prema kojima Teheran stoji iza ovih napada  i medija koji ne propuštaju navesti ni najmanje detalje ove operacije. Pored toga, tu su i vrlo neobične izjave vjerskog establišmenta koji blagosilja ovakve poteze.

Šejh Maytham Tarom, hatib s otoka Qeshm, izrazio je svoju sreću zbog uspjeha cyber napada. Opisao je to kao još jednu pobjedu osovine otpora, objasnivši da izraelska okupacija više nije slaba samo pred raketama, već je dokazala svoju ranjivost na elektroničkoj razini, rekao je.

Otvoreni rat

Mehdi Shakibaei, iranski istraživač za vojna i sigurnosna pitanja, kaže da su Teheran i Tel Aviv ušli u otvoreni rat prije gotovo deset godina, a nedavni cyber napadi nisu ništa drugo nego epizoda u nizu recipročnih napada za koje ni jedna  strana nije službeno preuzela odgovornost, kako bi se izbjegla međunarodna osuda.

Shakibaei je pojasnio za Al Jazeeru da su izraelske institucije ciljane u proteklom razdoblju puno više od onoga što su izvještavali američki i jevrejski mediji, ističući kako informacije sa kojima raspolaže ukazuju da su cyber napadi obuhvatali brojne izraelske sektore, uključujući logistički i uslužni sektor, te kompanije koje su uvozile strateško oružje i visoko rizične sigurnosne uređaje.

“Tel Aviv je taj koji je započeo obavještajni rat protiv Teherana 2010. godine, kada je u saradnji s Washingtonom ciljao iranski nuklearni program putem vrlo složenog informatičkog crva “Stuxnet “, a izraelske hakerske operacije protiv iranskih luka, aerodroma i drugih institucija traju sve do sada”, dodao je.

U tom kontekstu, predsjednik Centra za informacijsku sigurnost iranske burze Hamid Senjari otkrio je u utorak da je finansijsko tržište u posljednje dvije godine bilo meta kontinuiranih pokušaja prodora iz inostranstva. Ističe da je broj neuspjelih cyber napada u protekla 24 sata premašio 100.000 pokušaja.

Osjetljive informacije

Shakibaei je zaključio da će se cyber napadi na izraelske institucije, posebno nakon atentata na istaknutog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha, negativno odraziti na izraelsku nacionalnu sigurnost u narednom razdoblju, pogotovo u slučaju upuštanja u novi rat protiv komponenti osovine otpora.

Iranski politički analitičar Pooria Asteraky kaže kako su informacije do kojih su iranske hakerske skupine došle u napadu na Izrael izuzetno opasne u smislu geopolitike i pitanja zračnog prostora. Naglašava da ne postoji treća strana osim Teherana koja može prodrijeti u Izrael i kojoj je u interesu da ga porazi.

U razgovoru za Al Jazeeru pojašnjava da, od dolaska Interneta u Iran, njegova zemlja obučava tehničke kadrove kako bi ojačala svoju informacijsku sigurnost, naglasivši da u Iranu postoje vrlo napredne grupe hakera koje mogu ozbiljno naštetiti onima koji rade protiv iranske nacionalne sigurnosti.

Budući da se cyber napad dogodio četiri dana nakon obraćanja iranskog vrhovnog vođe Alija Hamneija, u kojem je pozvao na “softversku nadmoć nad apsurdnom dominacijom arogancije”, Iranci su ovu operaciju proslavili na platformama društvenih mreža pod heštagom “softverska nadmoć, infiltracija, žestoka odmazda i prezir prema Izraelu”.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO