Nagorno-Karabah: Azerbejdžan krivi Armence za fatalni napad

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana navodi kako je jedan vojnik poginuo, a drugi ranjen u napadu iz zasjede.

Mirovni dogovor, kojem je posredovala Rusija, donio je povrat većeg dijela teritorije regije i okolnog područja Azerbejdžanu čime su okončane žestoke bitke 10. godine (Reuters)

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je kako su njegove jedinice bile mete napada „ilegalne armenske oružane grupe“ u Nagorno-Karabahu, te kako su tom prilikom poginuli jedan vojnik, a još jedan je ranjen.

Iz Ministarstva navode kako se napad desio u regiji Hojavend u nedjelju poslijepodne, te da je na njega odgovoreno. Dodaju kako je svih šest napadača ubijeno.

„Kao posljedica napada, jedan pripadnik vojske Azerbejdžana je ubijen“, ističu iz Ministarstva u ponedjeljak, te kako je ranjeni vojnik u stabilnom stanju.

Poručuju kako će poduzeti „odlučne mjere“ ukoliko se ponove napadi armenskih snaga.

Saopćenje je objavljeno nekoliko sati nakon što je Ministarstvo odbrane Armenije negiralo medijske navode o borbama u susjednoj regiji Hadrut, te objavilo kako armenske snage u Nagorno-Karabahu „strogo poštivaju“ prekid vatre.

Ni armenski ni zvaničnici Nagorno-Karabaha do sada nisu komentirali azerbejdžansko saopćenje.

Međusobne optužbe

Nagorno-Karabah se nalazi unutar Azerbejdžana no bio je pod kontrolom snaga etničkih Armenaca koje je podržavala Armenija od rata na tom području i prekida vatre 1994. godine. Nakon rata je Nagorno-Karabah i veći dio okolne teritorije bio u armenskim rukama.

Jake borbe su izbile krajem septembra, što je bila najveća eskalacija višedecenijskog sukoba Armenije i Azerbejdžana. Poginulo je više od 5.600 osoba na obje strane, a među žrtvama je veći broj civila.

Mirovni dogovor, kojem je posredovala Rusija, donio je povrat većeg dijela teritorije regije i okolnog područja Azerbejdžanu čime su okončane žestoke bitke 10. godine. Obje države su 12. decembra prijavile nove sukobe južno od Nagorno-Karabaha, te optuživale suprotnu stranu za prekid vatre.

Izvor: Agencije