Kineskoj novinarki zatvor zbog izvještavanja o virusu

Zhang Zhan je kažnjena zbog navodnog izazivanja svađe i problema, te za navodno širenje lažnih komentara.

Grupe za zaštitu ljudskih prava skrenule su pažnju na njen slučaj (EPA)

Kineska novinarka Zhang Zhan kažnjena je s četiri godine zatvora zbog izvještavanja uživo iz Wuhana kad je izbila epidemija, rekao je njen advokat u ponedjeljak, gotovo godinu nakon što su se pojavili detalji o „nepoznatoj virusnoj upali pluća“ u tom gradu u centralnom dijelu Kine.

Zhang, bivši advokat, osuđena je na kratkom ročištu na sudu u Šangaju zbog navodnog „izazivanja svađa i problema“ izvještavanjem u haotičnoj prvoj fazi epidemije, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Njeni izvještaji u februaru su se široko dijelili na platformama društvenih mreža, privlačeći pažnju vlasti, koje su kaznile osam „zviždača“ koji su kritizirali vladin odgovor na epidemiju.

Štrajk glađu

Peking je čestitao sam sebi na „izvanrednom“ uspjehu u kontroli virusa unutar svojih granica, s ekonomijom u usponu, dok su u velikom dijelu ostatka svijeta nametane blokade uz velik broj zaraženih cijele godine od početka pandemije u Wuhanu.

Kontrola protoka informacija tokom globalne zdravstvene krize bez presedana bila je presudna u omogućavanju kineskim komunističkim vlastima da preoblikuju narativ u svoju korist.

Ali svi koji su otkrivali rupe u tom narativu plaćaju ozbiljnu cijenu.

„Zhang Zhan izgledala je shrvano kada je objavljena kazna“, rekao je Ren Quanniu, jedan od njenih advokata, novinarima koji su u ponedjeljak ujutro potvrdili da joj je šangajski narodni sud izrekao četverogodišnju zatvorsku kaznu.

Sve više zabrinjava zdravlje 37-godišnje Zhang koja je počela štrajkati glađu u junu i na silu je hranjena kroz nosnu cijev.

Zhang je bila kritična prema odgovoru vlasti na početku epidemije u Wuhanu, napisavši u tekstu u februaru da vlada „nije dala ljudima dovoljno informacija, a onda je jednostavno zatvorila grad“.

UN traži oslobađanje

„To je teško kršenje ljudskih prava“, napisala je.

Sud je rekao da je ona širila “lažne komentare” na mreži, kazao je Zhang Keke.

Grupe za zaštitu ljudskih prava skrenule su pažnju na njen slučaj.

Zhang je suđeno prvoj od četvero građana-novinara koje su vlasti uhapsile početkom ove godine nakon izvještavanja iz Wuhana.

Ured Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog osude Zhang, te je pozvao na njeno oslobađanje.

“Njen smo slučaj tokom cijele 2020. kod kineskih vlasti isticali kao primjer pretjeranog gušenja slobode izražavanja vezano uz COVID-19. Nastavljamo pozivati na njeno oslobađanje”, napisao je UN-ov ured na Twitteru.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO