Video: Oluja Bella hara Britanijom i Francuskom

Poplave na prugama uzrokovale su otkazivanje polazaka vozova i kašnjenja u južnoj Engleskoj, a glavnu željezničku liniju za London blokiralo je srušeno drvo.

Vjetrovi s orkanskom jačinom i do 170 kilometara na čas i jake padavine pogodili su u nedjelju dijelove Velike Britanije, ometajući željeznički saobraćaj, a vozači su ostajali nasukani u poplavama, prenosi Anadolija.

Na ostrvu Wight zabilježeni su najjači udari oluje Bella od 170 km/h, dok su u dijelovima južne obale Engleske i sjevernog Velsa zabilježili udare od oko 129 km/h.

Poplave na prugama uzrokovale su otkazivanje polazaka vozova i kašnjenja u južnoj Engleskoj, a glavnu željezničku liniju za London blokiralo je srušeno drvo.

Prekid napajanja električnom energijom

U Velsu je Western Power saopštio da je oluja uzrokovala prekide napajanja električnom energijom 21.000 domova.

Većina problema riješena je danas, ali je bez struje još uvijek 1.700 domaćinstava.

Blizu 1.000 ljudi moralo je biti evakuisano iz poplavljenog karavanskog parka u Northamptonu na Božić, jer je jaka kiša izazvala poplavu. Na tom području i dalje su na snazi upozorenja na poplave koja ukazuju na potencijalnu opasnost po život.

Sjever Francuske bez struje

Oko 12.000 kuća na sjeveru Francuske ostalo je bez električne energije, a najteže pogođena područja su obalne regije Bretanja i Normandija, izvijestila je novinska agencija AFP pozivajući se na energetsku kompaniju Enedis.

Meteorološka služba Meteo France izdala je upozorenje na jake nalete vjetra i udare visokih valova na obali Atlantika, a okrug La Manche pozvao na oprez zbog snažnog vjetra u morskom kanalu između Francuske i Engleske, prenosi Hina.

Izvor: Agencije