Šef WHO-a: Pandemija korona virusa nije posljednja pandemija

Države trebaju ulagati u javno zdravstvo kako bi bile pripravne za buduće zdravstvene krize.

Korona virus je "preokrenuo svijet naglavačke" u proteklih godinu dana (EPA)
Korona virus je "preokrenuo svijet naglavačke" u proteklih godinu dana (EPA)

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je u nedjelju da pandemija korona virusa nije posljednja pandemija i da države trebaju ulagati u javno zdravstvo kako bi bile pripravne za buduće zdravstvene krize, prenosi Hina.

“Historija nas uči da to neće biti posljednja pandemija, a epidemije su životna činjenica”, rekao je Tedros u videu povodom prvog Međunarodnog dana pripravnosti na epidemije.

Čelnik WHO-a rekao je da bi veća ulaganja u javno zdravstvo, uz podršku vlada i društva, mogla “osigurati da naša djeca i njihova djeca naslijede sigurniji, otporniji i održiviji svijet”.

Pandemija nije iznenađenje

Dodao je da je korona virus “preokrenuo svijet naglavačke” proteklih godinu dana i ostavio dalekosežne posljedice za ekonomiju i društvo.

No, sama pandemija nije iznenađenje, rekao je Tedros i naveo da su godinama upozoravali na takvu mogućnost i nespremnost svijeta.

“Svi moramo naučiti lekciju iz pandemije (…) Pandemija je istaknula važnost bliskih veza između zdravlja ljudi, životinja i planeta što zahtijeva zajednički pristup”, poručio je šef WHO-a.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO