Papa Franjo 2021. proglasio godinom porodice

Papa Franjo je najavio da će nadolazeća godina posvećena porodici započeti 19. marta, na petu godišnjicu njegovog dokumenta ‘Radost ljubavi’.

Naredna godina je godina posvećena porodici (Arhiva)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo  je predstojeću 2021. proglasio godinom posvećenoj porodici dok je udvostručio jedan od svojih papinskih prioriteta i pozvao na ponovnu pažnju ka svom dokumentu o porodičnom životu iz 2016, prenosi Anadolija.

Papa Franjo je najavio da će nadolazeća godina posvećena porodici započeti 19. marta, na petu godišnjicu njegovog dokumenta “Radost ljubavi”.

Između ostalog, ovaj dokument otvorio je vrata dozvoljavanju razvedenih i ponovo vjenčanih parova da se pričeste, što je izazvalo kritike, dok su konzervativni katolici tvrdili da je u pitanju jeres.

Crkva da bolje služi porodicama

On je napisao dokument nakon što je pozvao biskupe iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o tome kako Katolička crkva može bolje služiti porodicama. Iako je pitanje razvoda i ponovnog vjenčanja dominiralo naslovima tokom sinoda, rasprava se također dotakla i drugih “netradicionalnih” porodica.

Papa Franjo je pružio prijateljski papinski savjet porodicama koje imaju nesuglasice, podsjećajući ih da kažu “oprosti, hvala i žao mi je” i da nikada ne završavaju dan bez pomirenja.

“Jer je ‘hladni rat’ dan poslije opasan”, pojasnio je on.

Izvor: Agencije

Povezane

Katolički poglavar uputio je poziv na potragu za putem naprijed koji će dovesti do mira, stabilnosti i jedinstva u Libiji.

Published On 14 Jun 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO