Novi soj korona virusa razara britansku ekonomiju

The Guardian je ekonomsku situaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu opisao kao najgoru u posljednja tri stoljeća.

Ekonomska situacija u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno je najgora u posljednja tri stoljeća (EPA)
Ekonomska situacija u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno je najgora u posljednja tri stoljeća (EPA)

Piše: Ayoub al-Rimi 

Britanska ekonomija nije ni stigla apsorbirati šok prije nego je uslijedio još jedan koji ju je uveo u spiralu gubitaka i crvenih pokazatelja. Tržište novca i poslovanja gotovo da se počelo oporavljati nakon što je započela vakcinacija protiv korona virusa vrativši se na nulu, sve dok nije otkriveno da se počeo širiti novi soj virusa, zbog čega su veliki dijelovi države ušli u ponovni lockdown koji bi moglo trajati mjesecima.

The Guardian je ekonomsku situaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu opisao kao najgoru u posljednja tri stoljeća, posebno u pogledu stope ekonomskog rasta. To i ne čudi, s obzirom na uzastopne udarce koji su počeli sa godinama Brexita i teških pregovora koji su napokon doveli do postizanja historijskog sporazuma.

Zatim je uslijedila pandemija korona virusa i sve što ju je pratilo poput zatvaranja i zaustavljanja kotača ekonomskog rasta, a onda je ponovo došlo do zatvaranja zbog širenja novog soja virusa.

Kontrakcija i pesimizam

Britanska ekonomija ide u pravcu recesije s “dvostrukim dnom” nakon pola stoljeća, zbog strahova od novog potpunog zatvaranja i suzdržavanja građana da troše, posebno tokom božićnog razdoblja, što je prouzrokovalo gubitke u trgovinskom sektoru koji bi mogli doseći dvije milijarde britanskih funti (2,71 milijarde dolara).

Sve se to događa nakon što je britanska ekonomija opala za 8,6 posto u periodu između jula i avgusta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nakon ublažavanja mjera zatvaranja, u oktobru i novembru, britanska ekonomija je postigla rekordnu stopu rasta, što je oživjelo nade da će se nadoknaditi nešto od gubitaka nastalih uslijed pandemije.

Situacija s pandemijom nije išla željenim tokom za britansku ekonomiju, a nakon saopćenja da se proširio novi soj korona virusa, očekuje se da će bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem kvartalu ove godine pasti za 2 posto. To znači da će britanska ekonomija završiti 2020. godinu s padom BDP-a od 10,6 posto.

Prema očekivanjima lista The Financial Times, situacija neće biti bolja ni narednih mjesec dana. BDP bi mogao pasti za četiri posto početkom 2021. godine u odnosu na decembar, što znači gubitak od sedam milijardi funti. U normalno vrijeme bi to bio veliki broj, ali u kontekstu ove pandemije smatra se “prihvatljivim”, prema britanskom ekonomskom listu.

Sumnja i nepovjerenje u britansku ekonomiju nagnali su Britance da se suzdrže od potrošnje, pa je tako stopa štednje porasla na 16,9 posto u trećem tromjesečju ove godine, prema podacima britanskog Ureda za nacionalnu statistiku, što je daleko veći postotak od osam posto kolika je bila stopa štednje u posljednjih deset godina.

Nezaposlenost i slaba potrošnja

Britanska vlada je pokušala spasiti radna mjesta i kontrolirati brojke nezaposlenosti tokom karantina pokretanjem vladinog programa prema kojem bi vlada isplaćivala 80 posto plaće zaposlenicima, u granicama od 2.500 funti (3.400 američkih dolara), ako se poslodavaci obavežu da neće otpuštati radnike tokom cijelog karantinskog perioda.

U septembru su neki pozitivni pokazatelji ukazali na poboljšanje britanske ekonomije, što je nagnalo vladu da u oktobru najavi kraj programa za očuvanje radnih mjesta. Međutim, drugi talas i širenje novog soja korona virusa natjerali su ministra finansija Rishija Sunaka da produži ovaj program do aprila, nakon što se pokazalo da će njegovo ukidanje dovesti do gubitka više od dva miliona radnih mjesta.

Više od pet miliona radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno koristi program državne podrške koji je državnu blagajnu koštao 50 milijardi funti (68 milijardi dolara). I pored toga, očekuje se da će broj nezaposlenih doseći 2,6 miliona do kraja idućeg aprila.

Podaci Ureda za nacionalnu statistiku pokazuju da su turizam i rekreacijske usluge najviše pogođeni sektori, dok je 370.000 ljudi ostalo bez posla u periodu između jula i oktobra, što je najveći broj od 1992. godine, čime se stopa nezaposlenosti popela na 4,9 posto.

Novo zatvaranje je uništilo nade trgovaca, dok je zabilježen porast e-trgovine za 19 posto u odnosu na prošlu godinu. Sva su očekivanja ukazivala na to da će potrošnja tokom Božića doseći povijesnu brojku i da će iznositi više od 100 milijardi funti (135 milijardi dolara).

Očekivanja su pala nakon najave novog zatvaranja u većini dijelova zemlje, a prema portalu Statista, obujam potrošnje doseći će 80,9 milijardi funti, što je pad od 12,1 milijardu funti u odnosu na prošlu godinu u kojoj su Britanci ukupno potrošili 91,5 milijardi funti.

Ovakva situacija je dovela do toga da se poveća deficit u državnom budžetu, koji se krajem prošlog mjeseca popeo na 31,6 milijardi funti, u odnosu na 26 milijardi prošle godine.

Kako bi osigurala mjere zaštite radnih mjesta, vlada je bila prisiljena povećati opseg zaduživanja na rekordnu razinu od 241 milijarde funti, u odnosu na 188,6 milijardi funti prošle godine.

Sve ove brojke, koje su bez presedana u historiji britanske ekonomije, dovest će, prema britanskom Državnom uredu za budžet, do skoka budžetskog deficita na 394 milijarde funti tokom fiskalne godine 2020-2021, što je najveća brojka još od Drugog svjetskog rata.

Nakon postizanja povijesnog sporazuma između Evropske unije i Britanije, te izbjegavanja gubitaka koji bi bili najgori za zemlju u posljednjih nekoliko desetljeća, Britanci se nadaju da će zemlja brzo izaći iz karantina, nakon vakcinacije miliona građana koji spadaju u najranjivije kategorije u suočavanju s korona virusom.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO