Rouhani: Iran želi razviti domaću vakcinu protiv COVID-19

Rouhani izjavio je da poduzimaju ogromne napore kako bi neutralizirali američke sankcija koje predstavljaju prepreku u borbi protiv pandemije korona virusa.

Rouhani poručio da se građani i dalje trebaju pridržavati mjera kako bi bili još uspješniji u borbi protiv pandemije

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da poduzimaju ogromne napore kako bi neutralizirali američke sankcija koje predstavljaju prepreku u borbi protiv pandemije korona virusa u njegovoj zemlji, prenosi Anadolija.

Kako navodi iranska novinska agencija IRNA, Rouhani je u Teheranu predsjedavao sastankom Nacionalnog vijeća za borbu protiv COVID-19.

Rouhani je pritom kazao da zahvaljujući poduzetim mjerama u toj zemlji više nema regija u crvenoj zoni, a smanjen je i broj regija u narandžastoj rizičnoj zoni. Poručio je ipak da se građani i dalje trebaju pridržavati mjera kako bi bili još uspješniji u borbi protiv pandemije.

SAD otežava kupovinu vakcina

Naglasio je kako im Sjedinjene Američke Države otežavaju kupovinu vakcina protiv COVID-19 iz inostranstva.

“Postupamo u skladu s uputama iranskog vrhovnog vođe Ali Hameneija kako bi sankcije bile neutralizirane. Kada novac uđe u zemlju i kada se roba izvozi, znajte da se satima borimo da bi se to realizovalo”, objasnio je Rouhani.

Istakao je i kako su oprezni oko novog soja korona virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji.

“Iran želi razviti domaću vakcinu, ali istovremeno ulažemo napore da kupimo vakcine”, rekao je Rouhani.

Prevladati sankcije SAD-a

Navodeći da rade na tome da vakcine koje odobri Ministarstvo zdravlja Irana uspješno budu dostavljene u njihovu zemlju, istakao je da će na tom putu nekako prevladati sankcije i prepreke SAD-a.

Naglasio je da će novi način života u nekim oblastima koji je donijela pandemija sigurno ostati dugoročno, dodajući da će biti povećan i stepen digitalizacije u državnim službama te da će građani biti dosta pažljiviji po pitanju zdravlja.

Međunarodni nuklearni sporazum potpisan je 2015. godine, a odlazeći američki predsjednik Donald Trump je jednostrano 2018. godine kazao da SAD istupa iz tog sporazuma i obnovio sankcije Iranu.

Izvor: Agencije