Hiljade kamiona napuštaju Dover na putu za Calais

Više od 4.500 kamiona, među bezbrojnim teretnim vozilima koja danima čekaju u i oko britanske luke Dover, počelo je prelaziti Engleski kanal.

Hiljade kamiona zaglavljeno je u Engleskoj od nedjelje nakon što je Francuska zatvorila svoje granice (EPA)
Hiljade kamiona zaglavljeno je u Engleskoj od nedjelje nakon što je Francuska zatvorila svoje granice (EPA)

Više od 4.500 kamiona, među bezbrojnim teretnim vozilima koja danima čekaju u i oko britanske luke Dover, počelo je u petak prelaziti Engleski kanal nakon što je raspoređeno gotovo hiljadu britanskih vojnika kako bi se ubrzalo testiranje na korona virus, javljaju svjetske agencije.

Britanski ministar prometa Grant Shapps objavio je da je u petak testirano gotovo 10.000 vozača kamiona na korona virus, a 4.500 kamiona dobilo je dozvolu da pređe kanal, prenosi Hina.

Luka je, unatoč božićnim praznicima ostala otvorena, pa su trajekti prevozili kamione uglavnom samo u smjeru Francuske. I vozovi su bez prekida prevozili kamione kroz tunel.

“Do večernjih sati Britaniju je napustilo 1.400 kamiona”, kazao je lučki kapetan u Calaisu Benoit Rochet za AFP.

“Ovim tempom stanje bi se trebalo riješiti u subotu”, dodao je.

Getlink, koji upravlja Eurotunelom, kazao je da je više od hiljadu kamiona do 17 sati prošlo u oba smjera kroz tunel, od kojih je dvije trećine bilo u smjeru Francuske.

Kamioni su bili zaglavljeni danima na jugoistoku Engleske nakon što je Francuska zabranila sve ulaske iz Britanije na 48 sati kako bi spriječila unos novog soja korona virusa za koji stručnjaci vjeruju da je zarazniji.

Veliki zastoj

Taj je potez rezultirao velikim zastojem za desetak hiljada kamiona na britanskim autocestama, a dio kamiona prebačen je na piste aerodroma Manston, prema podacima evropske povjerenice za promet Adine Valean koja je kritizirala Francusku zbog odluke.

Vozači su bili ljuti zbog toga što su dane, uključujući Božić proveli na britanskim autocestama bez osnovnih higijenskih uvjeta zbog toga što se nisu mogli testirati na korona virus kao preduvjet ulaska u Francusku.

Britanski ministar prometa u petak je na Twitteru objavio da je od deset hiljada testova samo 24 vozača kamiona bilo pozitivno.

U testiranju su pomagali francuski vatrogasci koji su poslani u Dover.

Francusko ministarstvo prometa organiziralo je više od hiljadu obroka za vozače, koji su podijeljeni uz pomoć dobrovoljaca francuskog Crvenog križa.

Britansko ministarstvo odbrane u petak je objavilo da je poslalo dodatnih 800 pripadnika oružanih snaga kako bi se ubrzala testiranja i raščistile kolone.

U akciju su se uključili i poljski vojnici, nakon što je ta zemlja u Dover poslala tim od 60 vojnika u pomoć hiljadama poljskih vozača kamiona te pošiljke testova za korona virus i hrane za njih.

Hiljade kamiona zaglavljeno je u Engleskoj od nedjelje nakon što je Francuska zatvorila svoje granice.

U srijedu postignut je dogovor Londona i Pariza da se vozači podvrgnu brzim testovima kako bi ušli u Francusku.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO