EU članice odlučuju o trgovinskom sporazumu

U petak u Bruxellesu je 27 ambasadora EU-a počelo pregledavati novi trgovinski sporazum. 

Trgovinski sporazum omogućuje slobodan protok robe s nultim carinama i kvotama (EPA)

Članice bloka donijet će odluku o privremenoj primjeni trgovinskog sporazuma Evropske unije i Velike Britanije “idućih dana”, rekao je glasnogovornik njemačkog predsjedništva EU-om.

Njemački ambasador pri EU Michael Clauss, čija zemlja predsjeda Vijećem EU-a do kraja godine, uputio je pismo o donošenju odluke Evropskom parlamentu u petak, prenosi Hina.

“Pismo su jednoglasno podržali ambasadori EU-a”, napisao je na Twitteru glasnogovornik njemačkog predsjedništva EU-om Sebastian Fischer i dodao da je namjera članica EU-a “donijeti odluku o privremenoj primjeni sporazuma EU-a i Velike Britanije idućih dana”.

U petak je u Briselu ambasadora EU-a počelo pregledavati novi trgovinski sporazum.

Sporazum se mora ratificirati

Nakon postizanja dogovora u posljednjem trenutku u četvrtak, ambasadori trebaju proći kroz više od 1.000 stranica i odrediti mogu li njihove članice prihvatiti uslove i odredbe trgovinskog sporazuma.

Sporazum još trebaju ratificirati Evropske unija i Velika Britanija.

Britanski Parlament zasjedat će 30. decembra.

Odbacivanje sporazuma malo je vjerovatno, s obzirom na ulog i vremenski pritisak sa svih strana, jer prelazno razdoblje završava 31. decembra.

Evropski parlament također treba dati zeleno svjetlo sporazumu, što će se vjerovatno dogoditi u novoj godini.

“Članice EU-a sada će početi pregledavati 1.246 stranica sporazuma EU-a i Velike Britanije i nastaviti s tim iscrpljujućim zadatkom sljedećih nekoliko dana”, rekao je Fischer na početku sastanka.

Slobodan protok robe

Glavni evropski pregovarač za Brexit Michel Barnier izvijestio je ambasadore o pregovorima, dodao je Fischer.

Trgovinski sporazum omogućuje slobodan protok robe s nultim carinama i kvotama, ali također utvrđuje različita područja saradnje, kao što su sigurnost i pravosuđe, te pravila za razna pitanja poput zaštite podataka.

Iako su obje strane potvrdile prijateljstvo između dva trgovinska partnera kao temelj buduće saradnje, čelnik stranke Brexit Nigel Farage zauzeo je puno oštriji ton u četvrtak.

“Rat je završio”, rekao je on i prozvao EU kao “nedemokratsko čudovište”.

Izvor: Agencije