WHO: Novi soj korona virusa u osam evropskih zemalja

Novi zarazniji soj korona virusa već je otkriven u osam evropskih zemalja, objavio je regionalni direktor WHO- za Evropu Hans Kluge.

Novi soj otkriven je u Velikoj Britaniji 14. decembra (EPA)

Novi zarazniji soj korona virusa već je otkriven u osam evropskih zemalja, objavio je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu Hans Kluge.

“U osam evropskih zemalja Svjetska zdravstvena organizacija dosad je identificirala novu varijantu COVID-a 19 nazvanu VOC-202012/01”, napisao je Kluge na Twitteru, prenosi Hina.

Prema njegovim riječima novi soj virusa širi se i među mlađom populacijom, za razliku od prethodnih varijanti.

Kluge je pozvao na oprez dok se provode istraživanja o novom soju, kao i na jačanje postojećih zaštitnih mjera kao što su fizička distanca i nošenje maski.

Novi soj

Novi soj otkriven je u Velikoj Britaniji 14. decembra, a nakon toga evidentiran je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Holandiji, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj.

U petak je potvrđen i prvi slučaj zaraze novim sojem u Francuskoj, objavilo je tamošnje Ministarstvo zdravstva, prenosi Reuters.

Riječ je o Francuzu koji je 19. decembra stigao iz Londona i testirao se na novu varijantu korona virusa. Ministarstvo je saopćilo da je prvi slučaj  zabilježen u gradu Toursu, da je  oboljeli u samoizolaciji i osjeća se dobro.

WHO je u utorak ponovio da još nema dovoljno informacija može li novi soj utjecati na učinkovitost vakcina, a ispitivanja su u toku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada