SAD Iranu odobrio transfer novca za vakcine

Iran će platiti preko 200,5 miliona eura za uvoz 16,8 miliona doza od programa WHO-a.

Zvaničnici u Iranu su puno puta istakli da ih američke sankcije sprječavaju da kupe vakcine protiv korona virusa (EPA)

Iran je dobio odobrenje SAD-a za transfer sredstava u inostranstvo za nabavku vakcina protiv korona virusa, saopštio je guverner iranske Centralne banke Abdolnaser Hemmati.

Hemmati je za državnu televiziju rekao da je Iranska banka dobila odobrenje Kancelarije za kontrolu inostrane aktive pri Ministarstvu finansija SAD da prebaci novac u švicarsku banku kako bi platila vakcine protiv COVID-19, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

„Amerikanci su uveli sankcije svim našim bankama, a u ovom slučaju pristali su da načine izuzetak pod pritiskom svjetske javnosti“, rekao je Hemmati.

On je naveo da će Iran platiti preko 200,5 miliona eura za uvoz 16,8 miliona doza od programa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) COVAX, koji ima za cilj da osigura pravedan pristup vakcinama za siromašnije zemlje.

Ispitivanje domaće vakcine

Zvaničnici u Iranu su puno puta istakli da ih američke sankcije sprječavaju da kupe vakcine protiv korona virusa.

Iranska kompanija Shifa Pharmed počela je ove sedmice sa registracijom dobrovoljaca za klinička ispitivanja prvog domaćeg kandidata za vakcinu protiv korona virusa.

Iz iranskog ministarstva zdravlja ranije je saopšteno da su od posljednjeg bilansa preminula još 152 pacijenta, najmanje u jednom danu od 18. septembra.

Pad broja smrtnih slučajeva uslijedio je nakon što su više od mjesec u većim gradovima Irana na snazi noćni policijski sat i druge restriktivne mjere.

Izvor: Agencije