Prve isporuke mlažnjaka pete generacije Su-57

Zračna flota je dobila prve avione tipa Suhoj-57, a isporučeni su u Južnom vojnom okrugu.

Ministar odbrane Rusije Šojgu je rekao kako je na sastanku Ministarstva dogovoreno da se 22 borbena aviona ovog tipa isporuči floti do kraja 2024. (EPA)
Ministar odbrane Rusije Šojgu je rekao kako je na sastanku Ministarstva dogovoreno da se 22 borbena aviona ovog tipa isporuči floti do kraja 2024. (EPA)

Prva isporuka borbenog aviona pete generacije Suhoj-57 (Su-57) je dostavljena Južnom vojnom okrugu ruske armije, saopćio je danas neimenovani izvor agenciji TASS, prenosi Tanjug.

„Zračna flota je dobila prve avione tipa Suhoj-57. Oni su dostavljeni puku u Južnom vojnom okrugu“, rekao je izvor.

On je dodao kako će još četiri aviona biti isporučena zračnoj floti u 2021. godini

Izvršni direktor korporacije Rostec (Ruska državna tehnološka korporacija) Sergej Čemezov rekao je 7. decembra kako će prvi serijski napravljeni Su-57 će biti dostavljen floti do kraja 2020. godine, a prvi Su-57 sa drugom generacijom motora će biti sklopljen 2022. godine.

Uništava sve mete

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je rekao kako je na sastanku Ministarstva dogovoreno da se 22 borbena aviona ovog tipa isporuči floti do kraja 2024. godine, a prema ugovoru sa proizvođačem, do 2028. godine treba da se isporuči 76.

Borbeni mlažnjak Su-57 je napravljen da uništi bilo koju vrstu mete, kako u zraku, tako i na zemlji, prenose agencije.

Dodaje se kako je u pitanju supersonična letelica, sa posebnim naoružanjem, stealth tehnologijom i najnovijom kontrolnom tablom.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO