Fauci: Imunitet krda zahtijeva stopu vakcinacije do 90 posto

Fauci je priznao da je vremenom povećao procjene o procentu stanovništva koje treba da bude vakcinisano kako bi se ostvario imunitet krda.

Što je bolest infektivnija, to je potrebnija veća stopa vakcinacije kako bi se dostigao prag imuniteta krda, rekao je Fauci (EPA)

Postizanje imuniteta krda protiv korona virusa zahtijevaće da bude vakcinisano između 70 i 90 posto građana, ocijenio je vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci, prenosi Tanjug.

U intervjuu za New York Times, on je priznao da je vremenom povećao procjene o procentu stanovništva koje treba da bude vakcinisano kako bi se ostvario imunitet krda, nakon što je ranije govorio da je dovoljno da taj procenat iznosi 60 do 70 posto, prenosi Reuters.

Potrebna veća stopa vakcinacije

“Kada su istraživanja javnog mnijenja pokazivala da bi samo oko polovina Amerikanaca primila vakcinu, govorio sam da bi za ostvarivanje imuniteta krda bilo potrebno da se vakciniše 70 do 75 posto građana. Međutim, kada su nova istraživanja pokazala da 60 posto ili više primilo vakcinu, pomislio sam, ovo mogu malo da pomjerim, pa sam otišao na 80, 85 posto”, navodi Fauci.

Što je bolest infektivnija, to je potrebnija veća stopa vakcinacije kako bi se dostigao prag imuniteta krda, rekao je Fauci.

Podaci Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je od 14. decembra vakcinu primilo više od milion građana, odnosno oko 0,3 posto stanovništva.

Izvor: Agencije

Povezane

Vodeći američki stručnjak tvrdi da su javni skupovi koje organizuje Bijela kuća pogoršali epidemiološku situaciju.

Published On 10 Oct 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO