Danas sastanak ambasadora EU zbog sporazuma sa V. Britanijom

Jučer je objavljeno kako su Velika Britanija i EU postigli, skoro u posljednjem trenutku, privremeni sporazum o slobodnoj trgovini.

Ambasadori će početi razmatrati sporazum EU i Velike Britanije (EPA)

Ambasadori država članica Europske unije sastat će se u petak (10:30 sati) za Božični dan, kako bi započeli s razmatranjem trgovinskog sporazuma nakon Brexita postignutog dan ranije između EU-a i Velike Britanije, saopćio je glasnogovornik Unije, prenosi agencija Fena.

„Njemačko predsjedništvo EU-a upravo je sazvalo sastanak COREPER-a za sutra u 10:30 sati. Ambasadori će početi razmatrati sporazum EU i Velike Britanije“, objavio je glasnogovornik njemačkog predsjedništva nad EU na Twitteru.

COREPER je naziv za sastanke ambasadora EU, prenosi Fena pozivajući se na Reuters.

Šef pregovaračkog tima EU Michel Barnier izvijestit će ambasadore o ishodu pregovora EU i Velike Britanije, kazao je glasnogovornik.

Sprečavanje haosa

Jučer je objavljeno kako su Velika Britanija i EU postigli, skoro u posljednjem trenutku, privremeni sporazum o slobodnoj trgovini koji bi trebao spriječiti haos na granicama 1. januara i donijeti kompanijama određenu izvjeznost.

Poslije višemjesečnih pregovora o trgovinskom sporazumu Londona i Brisela za period poslije Brexita, britanska Vlada je u četvrtak saopćila da je „dogovor postignut“, svega sedmicu dana prije potpunog razlaza dvije strane, što su potvrdili i zvaničnici EU, navodi AP na koga se poziva Beta.

Vlada u Londonu je navela da je „sporazum o slobodnoj trgovini, zasnovan na nultim carinama i kvotama, prvi takav koji je ikada postignut sa EU“.

Izvor: Agencije